IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин е пазарът на имоти в Европа с най-добри перспективи през 2021 г.

Германия е в по-добра форма от повечето икономики в Европа и това привлича инвеститори

15:57 | 11.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Берлин е пазарът на имоти в Европа с най-добри перспективи през 2021 г. Това показват резултатите от проучване на консултантската компания PwC съвместно с Urban Land Institute за перспективите пред пазара на имоти в Европа през 2021 г.

Проучването е осъществено сред 995 респонденти от 25 европейски държави.

Столицата на Германия оглавява класацията заради стабилността на пазара на офис площи и потенциала за ръст на наемите.

В топ 10 на класацията влизат и другите големи пазари на имоти в Германия – Франкфурт (4-то място), Хамбург (6-то място) и Мюнхен (7-мо място), с което страната затвърждава позициите си на най-активния и привлекателен пазар на имоти в Европа след Brexit.

„На теория Германия е в по-добра форма от повечето икономики в Европа. Донякъде е вярно и ако купувате, по-добре е да купувате имоти в Германия“, казва паневропейски фонд мениджър пред авторите на доклада.

Въпреки краткосрочните опасения инвеститорите са оптимистично настроени и към инвестиционните възможности в Лондон и Париж за следващата година. Общо 44 на сто от участниците в проучването са с понижено бизнес доверие, а 71% се подготвят за промяна на предназначението на техни активи. Почти 80 на сто от респондентите обаче очакват по-силно търсене и ръст на инвестициите в сектора в следващите 3-5 години.

Капитал на пауза

Едно от положителните наблюдения на пазара тази година е, че капитал има в изобилие. За разлика от световната финансова криза от 2008 г., след която капиталът намаля драстично, този път повечето инвестиционни мениджъри съобщават за задържан капитал, често набран преди пандемията, който трябва да бъде разгърнат.

Средата на ниски лихви подкрепя стойностите на активите и търсенето, но пандемията в момента е поставила икономиките на пауза. Всички са разбираемо предпазливи относно това кога нормалността ще се възстанови и как ще изглежда всъщност, когато това се случи. Затова и пейзажът е по-труден от всякога за ориентиране.

Правителствата по целия свят въведоха мерки за смекчаване на удара от пандемията, като отлагане на данъци и несъстоятелност, за да избегнат най-лошите последици. В много случаи мерките включват и отлагане или мораториум върху събирането на наеми. В резултат на това голяма част от капитала просто чака по-ясна представа за бъдещето и за политиките.

Фокус върху вътрешните пазари

Глобализацията от последното десетилетие носеше очаквания за ръст на трансграничните инвестиции. Проучването на нововъзникващите тенденции в недвижимите имоти в Европа разкрива обаче, че през 2020 г. това се променя.

Инвеститорите все повече се насочват към вътрешните пазари, вместо да търсят в чужбина. Северноамериканският капитал например, който доскоро много обичаше европейските пазари, в момента намира собствения си пазар за по-привлекателен. Очакванията са европейските инвеститори да играят по-голяма роля на своите вътрешни пазари в сравнение с предишните години.

Една от причините е трудността да се направи адекватна надлежна проверка на имотите в чужбина. Трансграничните инвестиции традиционно разчитат на международни пътувания за разглеждане на активи и управление на инвестиционната логистика. В момента обаче пътуванията по света са ако не невъзможни, то поне сложни.

Особено засегнати от намаляването на трансграничните инвестиционни потоци са азиатските инвестиции, тъй като азиатските купувачи на имоти нямат екипи в Европа.

Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още