Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Пазарът на недвижими имоти в Кипър достигна 11-годишен връх

Цените на жилищата ще продължават да растат и през 2020 г., въпреки намаления натиск по инвестиционната програма за „златни паспорти”

Пазарът на недвижими имоти в Кипър достигна 11-годишен връх

Реклами на недвижими имоти на редица чужди езици на витрината на агенция за недвижими имоти в Лимасол, Кипър. Снимка: Dawson/Bloomberg

 

Ръст от 12% постигна пазарът на недвижими имоти в Кипър през 2019 г., като продажбите удариха 11-годишен връх. Това е резултатът след четирите години на бърз растеж, които секторът преживя след срива му в дълбоката финансова и икономическа криза в страната.

За първи път от 7 години, откакто през 2013 г. започна да действа програмата „гражданство срещу инвестиции” за придобиване на т. нар. „златни паспорти” срещу чуждестранни вложения в недвижими имоти, банкери и експерти отчитат намаляване на нейното значително влияние върху пазара. Въпреки това сделките на руснаци, китайци, ливанци за луксозни домове продължават да повишават цените като цяло. Жилищата на острова ще поскъпнат с до 3.5% през 2020 г., прогнозират финансови анализатори.

Две от най-значимите държавни програми, които стартираха през миналата година в опит да бъдат решени някои от най-острите възникнали проблеми в сектора на недвижимостите и ипотечните кредити, отчетоха в края на 2019 г. резултати далеч под очакваните.

Правителството на Кипър обаче ще продължи да стимулира развитието на пазара на имоти, като през 2020 г. ще бъде опростена лицензионната рамка за издаване на разрешения за планиране и строителство, която ще замени „съществущата анахронична система с модерна, ефективна, европейска рамка”. Това обеща финансовият министър Константинос Петридис пред парламента през декември, представяйки бюджета на страната за новата година.

Така започна 2020-а за пазара на недвижими имоти в Кипър. Най-голямото предизвикателство пред нея, петата по ред от започналото възстановяване на сектора, е да изчисти голяма част от все още мъглявия следкризисния пейзаж, очакват експерти.

Продажбите: отмина ли „балонът”?

Въпреки, че финансисти, икономисти, международни финансови интитуции нееднократно предупреждаваха за опасност от нов „балон” при недвижимите имоти в Кипър, пазарът се оказа устойчив и регистрира положителен растеж през 2019 г., е общата оценка на експерти в сектора. Неотдавна и Европейският съвет за системен риск /European Systemic Risk Board, ESRB/ постави сектора на острова на етап възстановяване, като вероятността от рискове е била ограничена.

Продажбите на 10 366 имота са били вписани в регистъра през миналата година, съобщиха в началото на януари от Департамента по поземлено развитие и проучвания. Това представлява ръст от 12% спрямо 2018-а, когато са продадени 9242 имота, което от своя страна е било с 6% повече в сравнение с 2017-а, показва още официалната статистика.

Резултатът за 2019 г. е и най-високият, който секторът отбелязва от 2008 г. насам, когато сделките са включвали 14 667 имота. Рекордът се държи от 2007 г., през която са надхвърлени 21 000 продажби.

Пазарната активност през миналата година нараства във всички региони на страната, отбелязва още Департаментът по поземлено развитие и проучвания. Най-голямо увеличение на продажбите на имоти – с 44%, има в столицата Никозия. Интересът на купувачите нарежда след нея Ларнака, на южното крайбрежие, и Пафос, на западния бряг, където годишните продажби са със 17% повече.

По брой продадени имоти обаче класацията води финансовият и бизнесцентър на страната, крайбрежният Лимасол, градът на бурно растящите небостъргачи от луксозни апартаменти. В него са подписани продажби на 3517 имоти.

Значителен ръст бележат също броят и стойността на издадените разрешителни за строеж, които са важен показател за бъдещата активност в строителството и са своеобразна прогноза за очакваното разрастване на сектора на недвижимите имоти. За 10-те месеца на 2019 г. /януари – октомври/ броят на разрешителните се е увеличил с 10%, достигайки 5864, според обявените от Статистическата служба на Кипър в началото на януари данни. Още по-забележително нараства тяхната обща стойност – със 70.4%, а броят на жилищните единици е с 48.7% повече.

Лидер по тези показатели отново е Лимасол, който в последните години се утвърди като най-атрактивен пазар за купувачите на недвижимости. Издадените в него разрешителни за строеж се увеличават сравнително скромно – броят им е 1780 при 1574 за същия период на 2018 г. Рекордно обаче скачат тяхната стойност и площ – съответно с 218% и със 120%.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пазарът на жилища в Европа показва признаци на живот