IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в стартъпи достигнаха през 2021 г. невиждан досега рекорд

Вложени са над 675 млрд. долара – двойно повече от предшния рекорд от миналата година, но разпределението е неравномерно

10:56 | 14.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;<a href="https://unsplash.com/@proxyclick?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Proxyclick Visitor Management</a>/&nbsp;<a href="https://unsplash.com/s/photos/startup?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></em></p>

През 2021 г. инвеститорите на рисков капитал са вложили над 675 млрд. долара в стартъпи в световен мащаб, което е двойно повече от предишния рекорд за 2020 г., показват публикувани в четвъртък от фирмата за анализ на рисковия капитал Dealroom и британската PR агенция London & Partners данни. 

Преди ден подобни данни излязаха от друг пазарен изследовател - изследователската фирма CB Insights. И тя отчита рекорд на финансирането с рисков капитал, но според нея то възлиза на 621 млрд. долара.

Въпреки пандемията броят на така наречените „еднорози“ (стартъпи с оценка от над 1 млрд. долара) е продължил да се увеличава с бързи темпове през миналата година, като около 133 стартиращи предприятия в района на залива на Сан Франциско са в този клуб. Следващите топ райони по този критерий са Ню Йорк (69), 21 в Бостън, 20 в Лондон, 16 в Бенгалуру и 15 в Берлин.

Нарастването на броя на еднорозите върви ръка за ръка с ръст на броя на мега кръговете - кръгове на финансиране на стартиращи предприятия от по над 100 млн. долара, предава CNBC.

В някои градове те са се увеличили драстично, като в Лондон увеличението е 3,4 пъти. Само в Лондон през миналата година е имало 64 такива мега кръга в сравнение с 19 през 2020 г., според Dealroom. Финтех приложението Revolut привлече серия Е на стойност 800 млн. долара, докато конкурентът Monzo набра над 600 млн. долара в две сделки. На други места в света също имаше големи сделки - онлайн платформата за събития Hopin набра 850 млн. долара чрез две сделки през 2021 г. 

Като цяло стартиращите предприятия в британската столица са привлекли 25,5 млрд. долара от рискови фондове през миналата година, което е увеличение спрямо 11,2 млрд. долара през 2020 г., а в Лондон вече има 75 еднорози, като сред последните попълнения са приложението за мобилно банкиране Starling Bank и компанията зад застрахователно-технологичния продукт Marshmallow.

Лора Цитрон, главен изпълнителен директор на London & Partners, заяви в изявление, че Лондон вече е истински зряла глобална технологична столица.

„Разполагаме с големи масиви от финансиране на по-късен етап, има почти две нови компании еднорози всеки месец и огромни кръгове на финансиране и излизания", каза тя. „Тези данни показват, че Лондон е не само прекрасно място за стартиране на бизнес от предприемачите, но и за развиването му в световен мащаб“.

Фирмите за рисков капитал в Лондон са вложили 9,9 млрд. долара нови средства през 2021 г., което представлява 35% от всички европейски фондове за рисков капитал. Index Ventures, Balderton Capital и 83North затвориха големи нови фондове, а известни американски VC фирми, сред които Lightspeed и General Catalyst, откриха офиси в града. 

Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още