IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Освобождаването на лидера на Samsung поставя висока летва за нови сделки

Лий Дзие Юн е човекът, който взема решенията за нови придобивания в групата

23:15 | 10.08.21 г.
<p>
	Лий Дзие Юн. <em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Лий Дзие Юн. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Освобождаването на Лий Дзие Юн от затвора отваря нова глава в историята на Samsung Electronics. Ранното пускане на фактическия лидер на конгломерата засилва натиска върху него да използва купищата средства на компанията, за да прави нови големи инвестиции. Позицията на Samsung може да доведе до някои интересни сделки, пише Робин Мак в коментар за Ройтерс.

Условното освобождаване на Лий бележи огромна стъпка назад за реформаторите на корпоративното управление в Южна Корея. 53-годишният мъж излежа по-малко от две трети от 30-месечната си присъда, която вече беше намалена от пет години. Той беше осъден за даване на подкуп, присвояване и по други обвинения.

Застъпниците за предсрочното му освобождаване, включително лобистки групи и местните представители на Американската търговска камара, твърдят, че технологичният гигант за 480 млрд. долара не може да прави големи инвестиции и придобивания, когато лидерът му е в затвора. Заради доброто поведение на Лий и засегната от пандемията икономика на страната, властите отстъпиха.

Натискът върху Samsung да разгърне възможностите си, които възлизат на около 82 млрд. долара в брой към юни, се увеличава. Засегнатата от скандали компания, която диминира на пазара на чипове с памет, призна, че новите ѝ бизнеси се борят с проблеми. Докато други компании от страната като SK Hynix и Hyundai Group, както и световните партньори като Taiwan Semiconductor Manufacturing и Intel в САЩ напредват, Samsung изостава в области като производството на чипове, автономните превозни средства, следващото поколение 5G телекомуникации, биотехнологиите и други.

Фокусът на Лий вероятно ще бъде върху полупроводниците без памет. Така например Samsung обмисля плана си за американски завод за 17 млрд. долара за производство на микропроцесори според Ройтерс. Продължаващият глобален недостиг на чипове, който засегна най-тежко производителите на автомобили, също подхранва спекулациите, че Samsung може да обмисля оферта за 58 млрд. долара за NXP Semiconductors – нидерландска компания, специализирана в производството на чипове, която е листната в Ню Йорк.

Всяко желание за сключване на сделка винаги е свързано с риск от прекомерно плащане. Същевременно ще бъде предизвикателство да се успокоят правителствата и органите за защита на конкуренцията, които все повече се притесняват за консолидацията на пазара на чипове. Британското правителство се тревожи за последиците за националната сигурност от придобиването на Arm от Nvidia за 40 млрд. долара например, докато опасенията от китайските и американските технологични гиганти също растат.

Предвид всичко това, Лий ще трябва да си изясни много неща, преди да се заеме с конкретни сливания и придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още