Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Какво ще се случи с цената на златото след появата на ваксини срещу COVID-19?

В деня, когато Pfizer обяви, че ваксината й е ефективна на 90%, златото претърпя втория си по големина спад от седем години насам

Какво ще се случи с цената на златото след появата на ваксини срещу COVID-19?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Рекордният бичи пазар на злато е изправен пред екзистенциален въпрос след фармацевтичните пробиви този месец: какво се случва с ралито, след като ваксините срещу Covid-19 влязат в експлоатация?

Мнозина възприемат златото като архетипно убежище, чиято цена е неизбежно по-висока по време на смут. По тази логика началото на края на кризата би означавало повратна точка за ралито. Но благородният метал служи и като хедж срещу инфлацията. И с огромните суми пари, които се изсипват в световната икономика тази година, всякакви признаци на нарастващи потребителски цени могат да накарат инвеститорите да се насочат обратно към кюлчетата, пише Bloomberg.

През по-голямата част от 2020 г. условията едва ли биха били по-добри за златото, тъй като потокът от печатане на пари, по-слабият долар и глобалната несигурност стимулираха търсенето, повишавайки цените. Намаляването на реалните лихвени проценти в САЩ предизвика по-големи печалби през юли и август, в крайна сметка изпращайки спот злато до рекордните над 2075 долара за тройунция.

Още по темата
Въпреки че оттогава цените спаднаха слабо, инвеститорите продължиха да се впускат в борсово търгувани фондове, които в своя пик през октомври бяха инвестирали в близо 900 тона метал тази година, повече от два пъти крайния приток през 2019 г.

За броени седмици всичко се промени.

Златото претърпя втория си по големина спад от седем години в деня, в който Pfizer Inc. обяви ранни резултати, показващи, че ваксината й е 90% ефективна.

ETF-те, които бяха толкова важни за тазгодишното рали, отчитат отливи в продължение на поне шест поредни дни, докато залозите в хедж фондовете бяха близо до най-ниското ниво от 17 месеца през седмицата, завършила на 17 ноември.

Въпросът за инфлацията ще бъде ключов за всяка перспектива сега и не за първи път. Златото постигна предишния си рекорд през 2011 г., точно след финансовата криза, когато централните банки започнаха своите количествени улеснения, предизвиквайки страхове от хиперинфлация по германски стил. Тогава обаче биковете в крайна сметка бяха разочаровани, тъй като инфлацията беше под контрол.

Този път може да е различно, смята Оливър Харви, макро стратег в Deutsche Bank AG.

Продължението на материала четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
1
 
7
Solar Power до: Nemezanimavai
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Грешиш. Златото не е това което беше много отдавна. Има си няколко причини за това , но няма да те ограмотявам .... ще кажа само няколко ... ниско ликвидно е, носи по нисък доход в сравнение например с борсите за 20-30 години и най-важното е,че реално не се използва промишленото производство ... максимум 5-6% останалото е бижута. Среброто е много по добра инвестиция.
0
 
4
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
50% от инвестиралите пари в злато са получили не истинско злато. Делът на не истинското злато в световен мащаб е точно толкова - 50%. Тоест много от вас ще пият по студена вода. Студена ли казах?.. Не, ледена.
0
 
3
 
5
преди 1 месец
ваксината ще пребори вируса, но ще 'прибере' ли напечатаните пари (планини нов дълг)...едва ли. Цената на златото дългосрочно се движи от масата пари, защото те е пари, които не могат да се печатат... та периодично цената му се адаптира към глобалната парична маса. Ваксината нищо няма да промени и след определен период на волатилност цената на златото ще поеме в посока преоценка спрямо новите реалности.
0
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Какво ще се случи с цената на златото, когато се разбере, че всичките тези ваксини решават проблема само частично? Ако имаше категорично решение чрез ваксини за вирусните инфекции, то отдавна да сме забравили какво е това "настинка". А масовото използване на така наречените mRNA ваксини може да има и неподозирани странични ефекти, за които не се говори поне за сега. Тогава, се питам, какво ще се случи с цената на златото, а и не само с неговата цена. Плаваме в непознати води. Всичко е възможно.
Между другото някакъв външен еталон за стойност винаги е необходим. Служи най-малкото като някакво огледало как изглеждат нещата.
5
 
2
 
3
Nemezanimavai до: Hermes73
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ще пада ама на горе,тая криза е много по различна и опасна от преди 10 години!просто е непредвидима!и всички ще ядем *** щото нямаме злато нито финансова култура

Още от Анализи
Ще успее ли ЕЦБ да избегне хватката на вируса?