Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Спасителният фонд на ЕС променя очакванията на инвеститорите за еврото

Новото усещане за регионални единство доведе до рали при всички активи - от германските акции до италианските облигации и самото евро

Спасителният фонд на ЕС променя очакванията на инвеститорите за еврото

Снимка: Bloomberg L.P.

От създаването си преди две десетилетия насам еврото не срещна недостиг на критики, че паричен съюз без фискален съюз би бил нефункционален и обречен на провал, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Сега, след забележителния спасителен пакет, иницииран от Германия и Франция, Европа направи крачка, доближавайки се до фискалната интеграция - поне по време на тежката криза. Новото усещане за регионални единство печели инвеститорите и доведе до рали при всички активи - от германските акции до италианските облигации и самото евро.

Сделката „премахва голяма част от нестабилността на цялата еврозона“, казва Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в LLP Plurimi Wealth. „Това показва, че в периоди на стрес имате важния фискален съюз, който е необходим”, добавя той.

Армстронг отбелязва още, че е променил очакванията си за еврото след споразумението. Той смята, че валутата може да достигне до 1,20 евро за долар до края на годината от 1,16 евро за долар към момента.

„Много глобални инвеститори са виждали Европа в миналото като модел, който е под въпрос“, посочва от своя страна Гари Кирк, TwentyFour Asset Management. „Сделката определено подобрява възприятието за Европа”, добавя той. 

Никой не очаква пълнокръвен фискален съюз, а пакетът за възстановяване е временен и ограничен по своя дизайн, но той създава възможност експертите да преразгледат оценките си. Тъй като Италия и Испания са затънали под тежките нива на дълг и в разгара на дълбока рецесия, спасителният фонд е опора за европейската солидарност.

За пръв път Европейският съюз ще продаде съвместен дълг, за да финансира спешния си пакет за 750 милиарда евро. Това повдига нови въпроси дали облигациите могат да съперничат на държавните ценни книжа като сигурен актив и дали еврото вече може да представлява надеждно предизвикателство за хегемонията на долара.

Някои инвеститори гледат на европейското рали като на неустойчиво, имйки се предвид мрачната картина на икономиките в региона.

„Гледам на това рали като възможност да продам последните си позиции в европейските банки“, заяви Маниш Сингх, главен инвестиционен директор в Crossbridge Capital. „Икономическото неразположение в ЕС не отшумява“, добавя той. 

Продължението на материала и още графики може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пауъл: Икономиката показва значителен прогрес