IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забрави ли Фед за кривата на Филипс, или просто избира да я игнорира?

По-силните действия на централната банка на САЩ може да забавят наемането на служители и да увеличат безработицата, смятат икономисти

10:54 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Забрави ли Федералният резерв (Фед) на САЩ за кривата на Филипс, или просто избира да я игнорира?

Кривата илюстрира обратната зависимост между нивото на безработица и инфлацията или иначе казано - когато инфлацията е висока (каквато е и от известно време насам в много точки по света), безработицата е ниска (което отново е вярно в настоящето), и съответно обратното.

Графиката може да се възприеме като неизменна част от уроците по икономика в т. нар. "първи седем години", които българите често наричаме най-важни. В тези седем години се поставят основите на възпитанието на едно дете, а няма ли ги тях - по-нататъшното развитие става значително по-трудно и сложно. В този смисъл, кривата също е важна като базисно познание, тъй като илюстирира ключова зависимост на пазара.

Последните изказвания на представителите на Фед обаче оставят впечатлението, че за централните банкери правилото на Филипс може да бъде леко изкривено и озаптяването на инфлацията да не доведе до значително движение в посока нагоре в нивото на безработица. Изключение тук не прави дори управителят на банката Джером Пауъл.

Последно американският регулатор повиши лихвите със 75 базисни пункта (б.п.) - най-голямото лихвено увеличение от 28 години насам - като сигнализира, че е възможно да има още подобни ходове.

Впечатляваща е твърдата вяра на централните банкери в собствените им умения, че дори да предприемат по-агресивни действия срещу инфлацията, това може единствено да доведе до "известен" ръст на безработицата в страната.

"Има риск безработицата да нарасне от това, което в момента е исторически ниско ниво", каза Пауъл, като допълни, че Фед не разполага с "прецизиращи инструменти" и затова е възможно да има загуба на работни места.

Въпреки това тонът остана оптимистичен. По думите му щатската икономика е в "много добра форма" и Фед може да свие инфлацията до 2%, като едновременно с това поддържа стабилен пазара на труда.

"Надяваме се ръстът да остане положителен. Като цяло щатската икономика е в добра позиция да издържи на по-затегната парична политика“, коментира Пауъл.

Последно безработицата в САЩ бе на ниво от 3,6% през май. За сравнение - през април 2020 г. тя беше близо 15%. Прогнозите на централната банка са, че показателят ще нарасне до 3,9% до края на 2023 г., а на следващата година ще достигне 4,1%.

"С доближаването ни до възможна рецесия, очакваме по-силните действия на Фед да забавят наемането на служители и да увеличат безработицата", написа екип от икономисти, водени от Анн Бовино от S&P Global Ratings, пише Forbes.

Според тях "лекът" на централната банка за щатската икномика "може да бъде по-лош от болестта".

Данните тази седмица ще покажат какво е развитието на щатския пазар на труда след най-скорошните лихвени увеличения.

Медианните прогнози в анкета на Bloomberg са броят на откритите работни места да е нараснал с 237 хил. през юни, докато средната почасова работна заплата да е станала с 5% по-висока на годишна база - увеличение, което е значително над дългосрочния среден ръст и предполага, че Фед може да одобри още едно лихвено повишение в размер на 75 б.п. поради опасения от спирала цени - заплати.

Повече яснота за бъдещите планове на Фед може да дадат и протоколите от последното заседание на банката, които предстои да бъдат публикувани в сряда.

На следващия ден инвеститорите ще разглеждат и доклада от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) за паричната политика. Той може да хвърли светлина относно предстоящото увеличение на лихвите през септември, чийто размер все още е неизвестен.

Освен тях, пазарите ще бъдат раздвижвани и от изказванията на централните банкери, в т.ч. ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, представители на Фед, Германската централна банка (Бундесбанк) и други.

Изказвания Изказвания

Ето какво конкретно ще следим тази седмица:

Понеделник ще започне с данни за разрешителните за строеж в Австралия, които ще бъдат последвани от статистиката за търговския баланс на Германия през май. Швейцария ще публикува данни за потребителската инфлация през юни, а Испания - за промените в пазара на труда. В региона на Европа се очакват данни за ръста на производствените цени през май, като освен тях, данните ще покажат и с какви нагласи започват юли инвеститорите на Стария континент. Борсите в САЩ няма да работят поради отбелязването на Деня на независимостта.

Във вторник Южна Корея ще публикува статистиката за промените в потребителските инфлация през юни, докато в съседна Австралия ще стане ясно свили ли са се продажбите на дребно, както и каква е била активността в сектора на услугите. Австралийската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения процент. Данни за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите се очакват също в Япония, Китай и Русия. Същият PMI индекс ще бъде публикуван и за региона на Европа. Същия ден управителят на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли ще направи изказване. В Испания данните ще покажат влошило ли се е потребителското доверие. В САЩ се очаква статистика за фабричните поръчки.

Сряда ще започне със статистики от Европа, вкл. за германските фабрични поръчки, за испанското промишлено производство, за PMI индекса в строителството във Великобритания, както и за продажбите на дребно на Стария континент през петия месец на годината. Джон Кънклиф от АЦБ ще направи изказване, заедно с председателя на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс.

В САЩ ще бъдат публикувани данните за PMI индекса през юни, както и тези за пазара на труда през май.

Може би най-важното събитие за деня ще са отчетите от последното заседание на Федералния резерв, които ще дадат информация за това какви биха могли да са следващите стъпки на централните банкери.

В четвъртък Австралия ще представи данни за търговския си баланс. В Швейцария ще стане ясно какво е било нивото на безработица през юни, а във Великобритания - с колко са се покачили цените през петия месец. Същия ден Европейската централна банка (ЕЦБ) ще публикува доклада от последното си заседание, като той може да даде сигнали за това какъв ще е размерът на следващото - след предстоящото юлско - лихвено увеличение през септември.

От другата страна на океана, и по-конкретно в Канада, данните ще покажат нараснал ли е износът на страната през май, като ще бъде публикуван и PMI индексът за юни. В САЩ ще има данни за запасите на суров петрол, за търговския баланс и за подадените молби за помощи при безработица. Джеймс Булард от Фед ще направи изказване, а след него и управителят на Германската централна банка (Бундесбанк) Йоахим Нагел.

Последния ден от седмицата в Япония се очаква информация за разходите на домакинствата, както и за текущата сметка. Във Франция ще има данни за търговския баланс. Ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард ще направи изказване. В САЩ се очакват редица важни публикации, вкл. за нивото на безработица през юни, за дела на участие на работната сила и др. Данни за пазара на труда ще има и в Канада. В Русия статистиката ще покаже с колко се е ускорила потребителската инфлация през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още