Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Богатите трябва да приветстват възможността за намаляване на неравенството

Covid-19 постави на фокус пропастта между заможните и останалите, като е дошло време за действия

Богатите трябва да приветстват възможността за намаляване на неравенството

Снимка: Getty

Поговорката „Смъртта е великият изравнител“ е в обращение от римско време. И от римско време е очевидно неверна, пише Стефан Уагстъл за Financial Times. 

Още по темата
С изключение на това, че всички сме смъртни, смъртта в много малко отношения премахва разликите между хората, особено между богатите и бедните.

Пандемията не е изключение. С големи къщи, ваканционни домове и планински убежища, богатите имат много възможности при блокадите. Тези с яхти имат още по-голяма способност да се самоизолират. По-бедните хора имат по-малко пространство, по-малко избор и още по-малък достъп до слънчева светлина. Вероятно им липсват парите, за да устоят на бурята.

Макар да е вярно, че борбата с вирусна пандемия изисква самодисциплина от всички нас, жертвите, изисквани от заможните, са скромни. По-голямата тежест пада върху бедните. Да се ​​каже, че всички сме заедно в това е вярно толкова, колкото генералите и пехотинците са равнопоставени при война.

Доналд Тръмп отрази това. Когато го попитаха защо известни хора са подлагани на тестове за коронавирус преди други, американският президент отговори: „Може би така е в живота.“

Трябва ли богатите да ги е грижа? Въпросът е стар колкото човечеството. Моралният аргумент е ясен. Правото на живот е най-основното от всички права, така че онези, които имат средства да се защитят, трябва да помагат на другите. И много заможни хора правят точно това, давайки пари за борба с пандемията, сред които предприемачи като основателя на Alibaba Джак Ма и милиардера от Microsoft Бил Гейтс.

Както моралът обаче, така и личният интерес е красноречив за сериозното внимание към разделението между богатите и бедните. Първо, пандемията може да порази всеки и да се разпространи навсякъде. Така че, макар да не мога да бъда застигнат от нечий диабет или сърдечно заболяване, мога да хвана вируса от някой друг.

На следващо място, докато богатите могат да се оправят по-добре в блокадите, последните  поставят сериозни ограничения в живота - на пътуванията, работата, ученето и игрите. За младите хора особено загубените възможности имат значение, включително за богатите младежи.

Кризата също подчерта колко зависими са дори богатите от работниците с ниски доходи, включително в здравеопазването, пощенските услуги, сигурността и изхвърлянето на отпадъци. Само ултра богатите имат възможност буквално да отплават към залеза, като американският милиардер Дейвид Гефън, който публикува снимка в Instagram - по-късно премахната - на яхтата си на стойност 590 млн. долара, заявявайки, че се е „изолирал в Гренадините, избягвайки вируса ".


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
От успеха на Байдън зависи бъдещето на демокрацията в САЩ