Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай се насочва към икономическия трон на САЩ

Коронавирусът подкрепи твърдението на Пекин, че китайската система предлага по-надеждна алтернатива на демократичния капитализъм, особено по време на криза

Китай се насочва към икономическия трон на САЩ

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Китай завърши Годината на коронавируса в много отношения по-силно, отколкото я започна, ускорявайки крачка по пътя към върха на глобална икономика, окупиран дълги години от САЩ, пише The Wall Street Journal.

Докато САЩ и Европа чакат ваксинациите да достигнат необходимите мащаби, Китай остава единствената голяма икономика, която се очаква да отчете растеж за 2020 г., което ще помогне на азиатската страна да скъси дистанцията от американската икономика – все още най-голямата в света. 

Още по темата

Китай разшири ролята си в световната търговия и затвърди позицията си на глобална производствена сила въпреки дългогодишните усилия на САЩ да убеди компаниите да инвестират другаде. Потребителският пазар в Китай продължава да набира скорост, което го прави по-голям двигател за печалбите на големите компании.

В същото време страната затвърди позицията си на сила на световните финансови пазари, с рекорден дял при първичните публични предлагания (IPO) и вторичните листвания през 2020 г., както и с голям приток на капитал в акции и облигации и индекси, които надминаха дори силните показатели на САЩ.

Резултатът от това е свят, който разчита на Китай за растеж повече от всякога. За 2020 г. се очаква делът на китайската икономика да достигне 16,8% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), коригиран спрямо инфлацията, според прогнозите на Moody’s Analytics. Това представлява увеличение спрямо 14,2% през 2016 г., преди САЩ и Китай да стартират търговската война. Очаква се икономиката на САЩ да представлява 22,2% от глобалния БВП.

1,1-процентният годишен ръст на китайския БВП ще бъде най-голямото разширяване на икономика в рамките на една година от 70-те години на миналия век.

Също така Китай трябва да отчете икономически растеж както за четвъртото тримесечие, така и на годишна база на 18 януари, момент, който вероятно ще потвърди превъзходството на страната над всички останали.

Ръстът е свидетелство за успеха на Китай в ограничаването на коронавируса. Програмите за стимулиране на Пекин, които отстъпваха значително от тези на САЩ, бяха фокусирани върху възстановяването на фабричното производство и предпазването на малкия бизнес от фалит, с малка пряка подкрепа за потребителите.

Тази стратегия се отплати, когато китайските фабрики, излизащи от кризата, повишиха оборотите, за да отговорят на отвъдграничното търсене, подкрепяйки местните работни места и потребителските разходи на китайските домакинства.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
3
 
3
 
13
Стоян Петров до: Боян
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Общото е че колкото Китай ще се възкачи на някакъв трон толкова и България. Явно сте останали в 20-ти век. Те с еди Хонконг не могат да се оправят(а и не трябва), светтът щели да управляват.
2
 
2
 
12
korn до: Боян
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Има само един проблем. Някои от шефчетата в Брюксел все по често говорят за идеята ЕС е да е най най от всички. Добре че са англичаните да ги приземяват от време на време и да им напомнят, че цената да си най най винаги се плаща от народа.
1
 
8
 
11
Боян до: Стоян Петров
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Какво е общото между България и Китай, честно казано не виждам, те по нищо няма какво да се сравнят или да си приличат. Тук в България трябва да гледаме вече като европейци каквито сме и да мислим за ЕС като наша държава. Та мисля че ЕС трябва да играе ролята която си играе в момента между САЩ и Китай и да гледа да не заема нито едната позиция, а те както искат да се борят за "трона" на най най на квото и да е. Реално ЕС е номер едно и дано така бъде и след 100 години.
1
 
5
 
10
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Пролемите за Китай ще почнат когато се възкачи на лидерския трон. САЩ от една просперираща и прекрасна страна за да подържат лидерската позиция видяхме да къде я докараха.
5
 
1
 
9
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Верно, но аз обикновено сравнявам по номинал, където ни водят с едни 10 процента. BBB не ми вдъхва доверие, като гледам че това на русия стига 28 000, а знам каква мизерия е там. Както и да е, тезата ми е че Китай е една много по-голяма България.

Още от Анализи
Играта на Путин в Украйна