Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Най-богатият 0,1% от хората е увеличил състоянието си колкото и най-бедните 50%

Изследователите посочват, че най-екстремно е неравенството между бедни и богати в Русия и САЩ

Най-богатият 0,1% от хората е увеличил състоянието си колкото и най-бедните 50%

Илюстрация: Pixabay

Най-богатият 0,1% от населението на света е увеличил общото си богатство почти толкова, колкото и най-бедните 50% от 1980 г. насам.

Това показва актуален доклад за неравенството по света на френския икономист Тома Пикети, изготвен съвместно с организацията The World Wealth and Income Databasе. Това означава, че богатството на около 7 млн. души е нараснало толкова, колкото това на най-бедните 3,8 млрд. души през последните над 35 г.

От изследването става ясно, че несъответствието между най-бедните и най-богатите в световен мащаб е нараснало до „екстремни нива“ в някои държави, като тази тенденция ще се запази, ако правителствата не предприемат общи действия за увеличение на данъците и борба с тяхното укриване, посочва британският вестник Guardian. 

Според данните, събрани от над 100 изследователи, най-богатият 1% от хората държи 27% от увеличението на световното богатство за периода от 1980 г. до 2016 г. Най-богатите сред най-богатите са забогатели дори повече. Най-заможният 0,1% от хората притежава 13% от световното богатство, а първият 0,001% - или около 76 000 души, общо притежава 4% от новото богатство, акумулирано от 1980 г. насам.

Въпреки това обаче за хората между групата на най-богатите и най-бедните се наблюдава друга тенденция.

„Обратно, ръстът на доходите е тромав или дори нулев при населението между долните 50% и горния 1%“, се казва в доклада. 

Още по темата

Изследователите посочват, че най-екстремно е неравенството между бедни и богати в Русия и САЩ.

Най-заможният 1% от американците притежава 39% от богатството в страната през 2014 г. – почти двойно увеличение от 22% през 1980 г. Според авторите на доклада това се дължи най-вече на увеличените средства на най-богатия 0,1%.

В доклада се посочва още, че макар и неравенството да е значително в Северна Америка и Европа, то е още по-подчертано в Африка, Бразилия и Близкия изток, където то „остава относително стабилно с изключително високи стойности през последните десетилетия“.

В Бразилия и Субсахарска Африка най-богатите 10% получават цели 55% от доходите.  В Близкия изток пък този процент хора притежават дори още по-голям дял от богатствата - над 60%.

Авторите предупреждават, че пропастта между бедни и богати ще продължи да нараства, освен ако не бъдат предприети координирани политически действия на глобално ниво. Според тях, ако не бъдат взети мерки, до 2050 г. най-заможният 1% от хората ще притежава над 24% от световното богатство. Ако това стане, най-бедните 50% вече ще държат по-малко от 9% от всички богатства.

Положителната новина е, че тенденцията може да бъде обърната, ако се въведе прогресивно подоходно облагане. Според авторите обаче данъците сами по себе си не могат да решат проблема, тъй като най-богатите имат и най-добри възможности за укриването им. Според данните една десета от общото световно богатство се съхранява в данъчни убежища. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отстъпва ли Европа пред Русия?