IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ничия земя: Между Турция и Гърция

Повече от десет хиляди мигранти остават на турската сухопътна граница с Гърция. Колко всъщност са преминали границата, не е ясно

08:18 | 02.03.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg</p>

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Това са сцени, които никой европеец не би желал да види след 2015 г.: хиляди хора, които настояват за влизане в Европейския съюз. „Искаме да отидем в Европа", скандират те. „Дойдохме с всичко, което имаме", казва афганистанка, която е пътувала до турско-гръцката граница с двете си деца. „Не знаехме, че граничните порти ще останат затворени“, оплаква се млад мъж. По-възрастна иранка се оплаква: „Казаха ни, че границата е отворена. Сега сме заседнали в студената кал без храна!“

Според различни източници между 13 000 и 80 000 мигранти от Турция са дошли на гръцката граница през уикенда, за да влязат в ЕС и да кандидатстват за убежище там. Гръцките сили за сигурност използват сълзотворен газ на границите, за да отблъснат мигрантите, някои от които също хвърлят камъни. Поне 500 души са пристигнали на три средиземноморски острова с лодка сутринта, каза полицейски служител.

И така - нарастващ брой мигранти, които се събират в граничната зона от турска страна - допълнителни полицейски сили от гръцката страна, които трябва да осигурят границата.  Ситуацията на границата между двете съседни държави става все по-остра. Горещата точка е ГПП в гръцкия окръг Кастания. Хиляди бежанци чакат там от петък. Твърди се, че сблъсъците са станали в неделя: Според съобщенията на медиите по силите за сигурност са хвърляни камъни, полицията е използвала сълзотворен газ.



Миналия четвъртък вечерта Турция заяви, че е отворила границата си с Гърция. Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган заяви, че мигрантите вече няма да бъдат задържани на пътя за Европа. Бежанският пакт, който Европейският съюз договори с Турция през март 2016 г., вече практически е към своя край. Той предвиждаше Турция да предотврати нередовната миграция към Европа и да отведе обратно всички хора, дошли незаконно на гръцките острови.

Сега Турция прави точно обратното: Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу 76 358 мигранти напуснаха Турция през провинция Одрин до неделя сутринта. Там има ГПП за Гърция и България.

Гръцкото и българското правителство обаче досега не са отчели значителни преминавания. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че досега няма миграционен натиск на границата. Според различни съобщения гръцките гранични служители са успели да предотвратят около 15 500 незаконни влизания от събота. До неделя следобед почти 200 мигранти, които са успели да преминат границата, са били арестувани. Седемнадесет от тях са осъдени на три години и шест месеца затвор за незаконно влизане в събота. Досега в Гърция бяха преследвани само контрабандисти, самите мигранти оставаха безнаказани.

Гърция засили полицейските сили по 212 км дълга сухоземна граница с Турция в неделя. Няколкостотин души са били преместени на границата от други части на страната. "Никой няма да премине границата без валидни документи", заяви гръцкият министър за гражданска защита Михалис Хрисохоидис по време на посещение в граничния град Неа Виса. „Гърция има граници, Европа има граници и гърците ще осигурят тези граници", каза Хризохоидис. С текстови съобщения до всички мобилни телефони в граничната зона гръцките власти апелираха към мигрантите: "Не се опитвайте да прекосите незаконно гръцката граница!


Междувременно от турската страна на границата пристигнаха още автобуси и таксита с мигранти. Ако успеят да пресекат границата, вероятно биха се опитали да стигнат от Северна Гърция през България и Северна Македония до и Северна Европа. Границите обаче са до голяма степен затворени. Сцените от февруари 2016 г. могат да се повторят: Тогава, след като границите бяха затворени, десетки хиляди мигранти живееха седмици в бежански лагери на открито край Идомени на гръцко-македонската граница.

Полицията заяви, че се очаква „преминаването от турския бряг да нарасне драстично" през следващите дни. Това би могло да засили извънредната ситуация на гръцките острови в източното Егейско море: над 42 000 души вече живеят там при катастрофални условия в лагери, предназначени за малко под 8 000 жители. Разгневените жители на Лесбос попречиха на мигрантите, пристигнали в надуваема лодка, да слязат на брега в неделя следобед.

За Гърция кризата се случва в лошо време. Гръцкото правителство критикува, че останалите държави от ЕС са я оставили сама по отношение на миграцията. Атина призовава за разпределение на търсещите убежище в рамките на ЕС. В момента премиерът Кириакос Мицотакис е подложен на натиск, тъй като неговият план за изграждане на нови, затворени приемни центрове на островите срещна ожесточена съпротива от местните хора.

Мицотакис иска да облекчи островите, като ускори процедурата за предоставяне на убежище и бързо изпраща отхвърлени кандидати обратно в Турция, както предвижда пактът за бежанците. След провала му обаче е малко вероятно турският лидер Ердоган да приеме депортирани мигранти.

В Европа се очертава нова бежанска криза с всички нежелани странични ефекти. Десните радикални партии вече създават настроения срещу мигрантите пред портите на ЕС. Ескалация, която беше очаквана отдавна. Тя също така показва колко лошо е подготвена Европа за нови кризи - и колко много зависи континентът от Турция по бежанския въпрос. Европейските политици разпространяват лозунги за постоянство и отправят старите си искания. А Гърция предприема радикални мерки за справяне със ситуацията.

А ситуацията по външната граница на ЕС между Турция и България остана спокойна в неделя. Според българското правителство нито един мигрант не е преминал границата незаконно. Премиерът Борисов вече разговаря с Ердоган в петък. От разговора станало ясно, че „в момента няма пряка заплаха за България". Двамата държавни ръководители възнамеряват да се срещнат в Анкара в понеделник.

Една от причините за различните ефекти може да бъде фактът, че България не е член на Шенгенското пространство, за разлика от Гърция. Ето защо по-нататъшното пътуване от България към Централна Европа е по-трудно за бежанците, отколкото ако продължат през Гърция. България също така е важна транзитна ос към ЕС за турската икономика. Турското правителство вероятно не иска да рискува България да затвори границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не дрънкай глупости, а прочети малко първо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Това категорично не е вярно, защото за да "напечатаме" 2 милиона лева е достатъчно да създадем кредит от 2 милиона лева, а не кеш в същия размер и после кредита ще го конвертираме към депозит от 2 милиона лева след някоя сделка. Кредити и депозити не попадат под влиянието на борда и тях няма никакво обезпечение в евро. За взеки депозит има 0 евро обезпечение от БНБ или от някоя банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
фиг.1
преди 4 години
Ако всеки можеше да печата колкото му кефне, щеше ли да има държави с дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Напротив, за да напечатаме 2млн лева, ни трябват 1 млн евро, за да ги гарантираме. Не бих казал, че можем да печатаме безразборно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Има големи позитиви и от това да не се сме член на еврозоната - на нашия борд можем да си печатаме колкото си искаме левчета и да стимулираме кредитирането...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
"че България не е член на Шенгенското пространство, за разлика от Гърция. Ето защо по-нататъшното пътуване от България към Централна Европа е по-трудно за бежанците, отколкото ако продължат през Гърция."Явно има и позитиви от това. Два кашона гумени куршуми по всеки решил да мине незаконно, с предупреждение, че второ няма да има. Да кандидатстват за гражданство в Германия директно, ако не ги приемат - да си ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още