Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Оптимистично настроените инвеститори загърбват сигналите за тревога

Устремът да се влага кешът на кредитните пазари може би посява семената на следващата криза

Оптимистично настроените инвеститори загърбват сигналите за тревога

Снимка: Bloomberg

Kамбаните за тревога бият, но чудно ли е, че никой не ги чува? Светът копнее за оптимизъм. Вижте колко радост донесе британската тийнейджърка, която спечели откритото първенство по тенис на САЩ, или интереса към гала вечерта на Метрополитън, която попадна на първите страници на големите вестници, пише Ерик Плат за Financial Times.

Дори на финансовите пазари показателят, който голяма част от американската общественост възприема за барометър за икономическото благосъстояние на страната - фондовият пазар на стойност 51 трлн. долара - бележи рекорд след рекорд. И все пак има основателна причина за тревога.

Ако може да се вярва на нарастващия призив от страна анализатори на Уолстрийт - а има убедителни аргументи, че това трябва да се случи - рисковете на едно място от финансовите пазари започват да се увеличават.

Тази година инвеститорите минават от една рискова сделка в друга, докато търсят места, където да позиционират парите си. Кредитирането е огромно, надувайки пазара на корпоративни облигации в САЩ до близо 11 трлн. долара – с повече от една десета над размера му в края на 2019 г., преди да започне пандемията Covid-19, според промишлената търговска организация Sifma. Но условията, при които тези фонд мениджъри се съгласиха да отпуснат заеми, бяха изключително лоши.

Агенциите за кредитен рейтинг вече предупреждават, че семената на следващата криза, или поне на следващия цикъл от дефолти, биват посявани днес. Особено силно ще страдат пазарите на облигации от неинвестиционен клас (джънк) и заеми с ливъридж. Това е мястото, от където по-рисковите компании взимат финансиране, а фирмите за непубличен капитал помагат за поглъщанията им.

Анализаторите от доставчика на кредитни рейтинги S&P Global предупредиха през септември, че нарастващите рискове на тези пазари означават, че инвеститорите трябва да искат по-подходяща цена за кредитиране. Но се оказва, че „в момента е вярно точно обратното“, твърдят анализаторите.

Coinbase, крипто борсата с неинвестиционна оценка, която се озова на мушка на регулаторите, например тази седмица емитира 10-годишна облигация с лихва от само 3,625%. Само преди три години правителството на САЩ плати едва с половин процентен пункт по-малко по свой дълг.

Изпълнителният директор на Avenue Capital Management Марк Ласри заяви на конференция наскоро, че неговата фирма отхвърля „стотици сделки“ поради убеждението, че през следващите години много кредитополучатели ще се сблъскат с проблеми.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ей тия на картинката кога ли ще започнат да работят ... ехххх!
0
 
1
 
8
Ivan.r до: Ernan Kortes
преди 1 месец
Няма профилна снимка
подозирам, че "бумтящия" растеж за който слушам от няколко места всъщност е стагнация, защото избива голяма инфлация , чието отчитане от статистиката се забавя и няма да е пълно... Реалната инфлация за 21 в ЕС сигурно ще гони над 10 % , а отчетената - около 4-5 % с "реален" ръст на БВП от 5-6 % (или разликата между отчетената и реалната инфлация). Нещата изглеждат неприятно зле. Успех!
0
 
0
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com
2
 
2
 
6
julian12 до: Ernan Kortes
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Предполагам тогава централните банки ще въведат дигиталната валута и тотален край на демокрацията ако народа не им избие зъбите.
0
 
1
 
5
khao до: julian12
преди 1 месец
Няма профилна снимка
нека да дойде да си метне *** в моята кофа...

Още от Анализи
Либерализираният газов пазар спести 70 млрд. евро на ЕС за десетилетие