Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Прекалените икономически стимули в САЩ са реален риск

Всички фактори са налице, за да се генерират нарастващи цени и в крайна сметка по-високи лихвени проценти

Прекалените икономически стимули в САЩ са реален риск

Снимка: Bloomberg

Дори сред икономистите, които силно подкрепят президента Байдън, вече се оформя консенсус, че икономиката е напът към силно възстановяване. Тази гледна точка се възприема от финансовия министър на Бил Клинтън Лорънс Самърс и бившия топ икономист на Барак Обама Джейсън Фърмън. И двамата обаче изразиха загриженост, че икономиката може да прегрее, пишат за Wall Street Journal Фил Грам, бивш председател на сенатската банкова комисия, и Майк Солън, партньор в US Policy Metrics. 

Още по темата
Най-обнадеждаващият знак, че възстановяването ще бъде силно с разпространението на ваксините, не е, че реалният брутен вътрешен продукт се увеличи със 7,5% през третото тримесечие, компенсирайки 83% от икономическия спад, причинен от пандемичното затваряне през предходното. Не е и че 16 от 22-та милиона загубени работни места бяха възстановени. Най-окуражаващият знак е с колко се повиши общата покупателна способност на американските семейства по време на кризата, достигайки рекордни върхове.

Разбира се, много американци понесоха тежък удар: данните на Министерството на търговията показват, че общите възнаграждения през второто и третото тримесечие са били с по 215 млрд. долара по-малко от първото. Личните трансфери от правителството обаче са нараснали с 893 милиарда долара - четири пъти повече от загубените заплати. През второто тримесечие разполагаемият доход на глава от населението се е покачил с 10,5% в сравнение с първото - 25 пъти по-бърз темп на ръст спрямо средното за предходните две години.

Този скок на личните доходи се дължи на правителствените стимули в размер на 2,6 трилиона долара - повече от всички заплати в частния сектор, изплатени през първото тримесечие на 2020 г. Макар че предварителните данни за четвъртото тримесечие показват, че личните доходи са намалели спрямо предходното, за цялата 2020 г. реалният разполагаем доход на човек е нараснал с 5,5% - най-високият темп на растеж от 1984 г. насам, в пика на възстановяването при Рейгън. Всички тези данни са преди декемврийският пакет стимули за 900 милиарда долара да влезе в сила.

И така, какво се случи с всички тези пари? Тъй като трансферните плащания се повишиха през второто тримесечие, а затварянето ограничи разходите за лично потребление, задържаната покупателна способност нарасна. Тримесечните спестявания са скочили с почти 800 милиарда долара. Средният исторически дял на спестяванията в дохода от 7-8% се изстреля до изумителните 26% през второто тримесечие. Предварителните данни за 2020 г. показват, че общите спестявания през годината са били с 1,6 трилиона долара по-високи в сравнение с 2019 г. И това също е преди стимулите за 900 млрд. долара от декември.

Сега президентът Байдън иска още един мащабен пакет от помощи (за 1,9 трилиона долара), което допълнително би надуло потенциалната покупателна способност и би възпрепятствало производството, като удвои минималната заплата и изплати на над половината безработни повече суми, отколкото ако работеха. Ако приемем, че тези нови разходи ще настъпят до септември, когато процесът на ваксинация би трябвало да бъде като цяло завършен, а икономиката - до голяма степен отворена, планът на Байдън и стимулите от декември ще добавят още 311 милиарда долара на месец като покупателна способност до есента.

Машината на монетарните стимули също започва да се движи. От януари 2020 г. балансът на Федералния резерв е нараснал със 78%. В доларово изражение, Фед е придобил повече активи за една година, отколкото през шестте години след количественото облекчаване, започнало през 2008 г. Но за разлика от тогава покупките на активи от централната банка сега увеличават паричното предлагане, а не стоят просто като свръх резерви в банковата система.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Так держать!

Още от Анализи
Съкращенията в производството на автомобили са здравословни за сектора