IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния помоли Църквата да помогне в кампанията за ваксинация

Ваксинирането срещу коронавируса започна ударно в северната ни съседка, но темпото се забави и едва 25% от румънците са напълно ваксинирани

13:17 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Румънските власти се обръщат към религиозните лидери в опит да насърчат ваксинацията срещу коронавируса и да бъде избегната нова вълна на вируса през есента, пише европейското издание Politico.

Северната ни съседка започна ударно кампанията по ваксиниране, както беше на много места в Европа. Но после темпото се забави и към началото на август едва 25% от румънците са с напълно завършен курс на ваксиниране. Особено трудно тече процесът в селските региони.

Новите случаи на коронавируса в Румъния започват бавно да се увеличават, като здравното министерство вече предупреди, че в страната се разпространява по-заразният делта вариант на вируса. Очакванията са, че хоспитализациите ще се повишат.

На този фон политиците опитват да привлекат представителите на православната църква в страната, за да се насърчи кампанията по ваксиниране. Но религиозните лидери се изказват за ваксините с голяма доза скептицизъм и дори открито подкрепят конспиративните теории около коронавируса.

Румънският патриарх Даниил например отказва да обсъжда какъв е неговият статус по отношение на вируса, дори и след като няколко духовници починаха от COVID. Говорител на Патриаршията коментира преди дни, че 70-годишният патриарх ще се консултира със своите лекари и "ако реши да се ваксинира", от църковната институция ще анонсират това публично.

Вицепремиерът на Румъния Дан Барна разговаря с патриарх Даниил през седмицата. "Някои части от обществото обръщат по-голямо внимание на съобщенията, които изпраща Църквата и затова искам тя да бъде активна в кампанията, промотираща нашето здраве", коментира Барна.

Религиозните власти от години се радват на по-голямо доверие от страна на румънците спрямо всяка останала институция в страната, коментира още Politico. В някои региони на страната местният пастор е човекът, към когото можеш да се обърнеш при всякакви проблеми, коментират от Центъра за здравна политика и обществено здраве.

За да насърчи ваксинацията, правителството на северната ни съседка дискутира "ваксинационни паспорти", които да дават възможност за пазаруване на закрито, задължителна ваксинация на здравните работници и други мерки, които се обсъждат и одобряват в други държави от ЕС.

На този етап президентът Клаус Йоханес обаче е против. "Не можем да се борим с пандемията чрез дискриминация", коментира той, но добавя още, че е "недопустимо медицински персонал да не бъде ваксиниран".

Какво се обърка с ваксинационната кампания?

Румъния ударно започна ваксинационната кампания срещу коронавируса и за разлика от повечето държави не спазваше стриктно план за поетапно ваксиниране спрямо възрастта. В страната бяха отворени центрове, които предлагаха ваксини за всички, които желаят. Но ентусиазмът бързо премина, като голяма част от скептиците останаха неваксинирани.

В другите държави със стриктен план ентусиазмът се запазва - всяка възрастова група търпеливо трябва да изчака своя ред за ваксиниране, смятат румънските анализатори.

Скептиците по отношение на ваксините са мнозинство - почти 59% от населението, показва проучване на Eurofund, проведено през май. Властите трябваше да затворят повечето ваксинационни центрове заради липсата на желание за ваксиниране и да продадат 1,17 млн. дози ваксини на Дания и 1 млн. дози на Ирландия.

Сега религиозните лидери могат да обърнат тенденцията, но и Църквата се колебае да заеме позиция. Неутралното им поведение сега обаче е равносилно на противници на ваксините, обясняват анализаторите от Центъра за здравна политика и обществено здраве.

Самият Барна се оплака, че някои от пасторите даже разпространяват фалшиви новини за ваксините, а не подкрепят процеса. "Сега, когато имаме истинска криза с тази пандемия, част от хората продължават да вярват, че във ваксините има части от извънземни, чипове и други подобни глупости", коментира още вицепремиерът.

Критиците на плановете да бъде включена Църквата в кампанията по ваксиниране виждат единствено политическо безсилие в този опит. Партиите в страната са заети повече с вътрешните битки за лидерство преди изборите през септември, отколкото с този проблем. За анализаторите правителството действа много бавно в пандемията и дори не търси истински подкрепата от религиозните лидери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още