IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ след изборите: Между еуфорията и гнева

За някои Тръмп вече го няма. За останалите трябва да остане завинаги - двата свята, които трябва да се впишат в една нация

08:07 | 09.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: DPA</em></p>

Снимка: DPA

Когато бе обявена победата на Джо Байдън, Доналд Тръмп беше в голф клуба си във Вирджиния, на брега на река Потомак. Първата гледка при завръщането му в Белия дом беше твърде позната картина: привържениците на Тръмп със знамена на САЩ чакаха пред портите на голф игрището, срещу тях бяха опонентите на Тръмп, които развяваха плакати на Байдън.

Колкото повече се приближаваше президентът до Вашингтон, толкова по-малко свои фенове виждаше, тъй като столицата гласува на 95 процента за демократите. Накрая неговата колона премина през море от хора, които празнуваха политическия му край. До късно през нощта районът около Белия дом беше едно-единствено парти пространство.

Но в части от страната, където Тръмп получи голяма подкрепа, провъзгласеният триумф на Байдън предизвика протести. Финикс в Аризона, Нашвил в Тенеси или Мадисън в Уисконсин бяха са само някои от градовете, в които привържениците на Тръмп излязоха по улиците.

Движението „Stop the Steal“ смята изборите за измама, то се нахъсва от самия президент, който все още не е признал публично поражението си и започна вълна от съдебни дела. За някои Тръмп вече го няма. За останалите трябва да остане завинаги. Това са двата свята, които трябва да се впишат в една нация.

Тези два свята ще повлияят и на предстоящото президентство на Байдън. То започна с обещанието да обедини САЩ. Но как да обедините държава, в която една значителна част от населението вярва, че новото правителство е продукт на измамата? 

Наративът на президента Тръмп, който направи „America great again“ и чието преизбиране било откраднато, ще формира САЩ за години напред. Вече става очевидно, че това ще бъде следващата голяма конспиративна теория след вълните от слухове за убийството на Джей Ф. Кенеди, терористичните атаки от 11 септември или родното място на Барак Обама. В изборната нощ поддръжници и противници на Тръмп се събраха пред преброителните станции в големи градове като Детройт и Филаделфия, а войната за тълкуването на резултатите продължава агресивно в интернет.

“Ще обичам Тръмп завинаги”

Ако говорите с демонстрантите, които вярват в изборната лъжа, става ясно, че не всички са фанатици. Някои просто са толкова убедени в политиката на Тръмп, че не искат да го пуснат. Той поддържа данъците ниски, полезен е за петрола и въглищата и не се страхува да прегърне американското знаме - това са често срещани аргументи за това  значителна част от американските граждани отново да гласуват за него. Тръмп успя да добави повече гласове в сравнение с 2016 г. в някои групи избиратели като латиноамериканците.

71 милиона души гласуваха за него, в абсолютни числа той е точно зад Джо Байдън - и пред Барак Обама. В допълнение към отричането на реалността, протестиращите срещу Тръмп изразяват и нещо друго: наранена гордост.

Привържката на Тръмп Лори Бени например не вярва в изборния резултат. Когато победата на Байдън бе обявена по основните телевизионни канали, тя отива да демонстрира със стотици съмишленици пред Капитолия в Харисбърг. Харисбърг е столицата на Пенсилвания, щата, който пусна Байдън зад финалната линия.

„Ще го обичам завинаги“, казва пред американския канал ABC Бени за Тръмп. Често той беше обявен за политически труп и въпреки това отново ставаше. „Те го отписаха в момента, в който той слезе по ескалатора и обяви кандидатурата си. Те пропиляха 38 млн. долара пари на данъкоплатците, за да го прогонят от Белия дом. Просто не могат да го оставят”. 

Дила Фрейзър е афроамериканка на около 30 години, която развява знаме, на което Тръмп позира като военен герой върху горящ танк. „Има твърде много въпроси без отговор, твърде много нещастия са се случили“, казва тя. В изборната нощ тя си е легнала, когато Тръмп спечели първите си победи във Флорида и Охайо. „И тогава се преброяват писмата и всички са магически за Байдън? Така че, моля. Това е невъзможно”.

Контрастът се разкрива в родния Ню Йорк на Тръмп. Там избухват спонтанни аплодисменти, когато Байдън премина решителната линия от 270 гласоподаватели. От прозорците, от колите хората викаха: „Байдън спечели! ... Байдън спечели! ”Ето как съобщението се разпространяваше до онези, които още не се взираха в телефона си.

Пред Barclays Center в сърцето на Бруклин, който беше и фокусът на протестите на Black Lives Matter, хора в защитни маски празнуваха, докато щастили шофьори минаваха с големи американски знамена. Чък Шумер, лидерът на демократите в Сената, мина със син плакат на Байдън и Харис в ръце и се смеси в купона.

Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
експетимента 'тръмп президент" доказа старата максима че и магаре може да бъде избрано за президент... това е много лошо нещо за демокрацията по принцип, защото се случва в държава като сащ, и показва нагледно до какво води лошото образование ... а ние сме тръгнали да махаме тиквата... нема шанс при нашето неуко население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни. Аху-иху, после тихУ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още