IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Пермският басейн отново да си върне старата слава?

Докато пандемията продължава да сковава света и търсенето, петролните артерии в Перм ще изпомпват суровина със забавено темпо

22:30 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Steven St John/Bloomberg</em></p>

Снимка: Steven St John/Bloomberg

Пермският басейн е короната на американската шистова индустрия, но в момента се намира в криза. Хиляди съкратени работници, множество банкрути, отменени търгове за земя, намаляващ брой на работещите сондажни платформи и все по-малко хора, работещи по процесите около фракинга помрачават петролната индустрия в басейна през по-голяма част от тази година.

Повечето играчи в Пермския басейн продължават да правят корекции, за да могат да преодолеят ефектите от намаленото търсене и ниските цени на петрола, които в някои случаи са по-ниски от разходите им за добив. Дали пермските петролни компании скоро ще се издигнат от пепелта на пандемията или още от тях ще се предадат на фона на новата пазарна реалност преди пандемията да приключи? 

Производството

В тексаската част на Пермския басейн добивът на петрол значително се е забавил през 2020 г. През 2019 г. средното дневно производство на петрол там достигна близо 2,967 милиона барела на ден, пише Oilprice. Но тази година добивът на петрол в басейна е спаднал до 2,760 милиона барела на ден.

Общото производство за целия Пермски басейн, по данни на американската Администрация за енергийна информация (EIA), се е понижило от 4,414 млн. барела на ден през септември 2019 г. до 4,150 млн. барела на ден през изминалия месец.

През октомври EIA очаква тази цифра да достигне до 4,173 милиона барела на ден – което би представлявало лек ръст от 23 000 барела на ден. Макар че това може да не изглежда като голямо увеличение в сравнение с 264-те хиляди барела на ден, изтрити през последните дванадесет месеца, добавката през октомври ще превърне Пермския басейн в единствения петролен район в рамките на САЩ, за който EIA очаква да отчете някакъв ръст в добива.

петрол петрол

Източник: EIA

Много от сондажните съоръжения в басейна престанаха да функционират от началото на март досега. За седмицата, приключваща на 6 март, в Перм действат 415 активни сондажни платформи за петрол. Към седмицата, приключваща на 2 октомври, в байсена има едва 128 активни сондажни платформи, което представлява загуба от близо 70% в рамките на пандемичните месеци. Тази тенденция на устойчив спад продължава до миналата седмица, когато в басейна най-накрая се наблюдава умерено увеличение с пет платформи.

Важно е да се отбележи, че спадът в броя на платформите в Перм съвпада с летния сезон, в който се предполага, че търсенето на транспортно гориво е по-голямо.

петрол петрол

Източник: EIA

Сливания и придобивания

Някои анализатори посочват неотдавнашното придобиване от страна на Chevron на местната знаменитост Noble Energy като причина за други компании да подновят свята вяра във възраждането на басейна.

Това беше първата голяма петролна сделка в месеците на пандемията, но поглъщането на Noble от Chevron вероятно има повече общо с интереса на първите в гигантското офшорно газово находище „Левиатан“ в Средиземно море, отколкото с големите активи на Noble в Перм.

Като цяло сливанията и придобиванията, базирани в Перм, намаляват, според доклад на Mercer Capital, като само през второто тримесечие на тази година се осъществяват едва четири сделки на стойност само 1 млрд. долара. Това бледнее спрямо близо 40-те милиарда долара от второто тримесечие на миналата година.

Това сигнализира, че повечето петролни и газови компании в Перм все още не са склонни да харчат пари за придобивания дори при изгодни сделки в най-атрактивния петролен басейн.

Всичко това очертава един основен виновник за тази тенденция: търсенето на петрол.

Перспективата

Както EIA, така и Международната агенция по енергетика (МАЕ), Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), британската BP и френската Total очакват търсенето на петрол да остане слабо през четвъртото тримесечие, дори и след това. Летният сезон на интензивни пътувания с автомобили приключи. Пандемията от коронавирус още е тук, което съкращава допълнителни количества петрол. Вирусът все още ограничава активността, докато светът се опитва да открие спасителната ваксина.

Докато хората не се върнат към нормалния си начин на живот, търсенето на петрол ще остане потиснато. Пермският басейн няма да бъде имунизиран от новите спадове.

Не се очаква през четвъртото тримесечие да бъдат постигнати някакви съществени ръстове в добива и търсенето, дори и в този басейн. И все пак се забелязва някакво стабилизиране през следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още