IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп започна митническата война без да има ясна представа какво ще се случи

Сега администрацията му ще трябва да започне да осмисля последствията от икономическия разлом между САЩ и Китай

17:32 | 04.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

За изборите през 2020 г. големият въпрос е може ли да се осъществи отделянето на американската икономика от Китай, без тя да потъне? Това не е невъзможно. В крайна сметка други държави с ниски заплати са готови да поемат ролята на Китай и да поддържат потока от продукция (не, тези работни места няма да дойдат в САЩ), пише Холмън Дженкинс за Wall Street Journal.

На Apple може да ѝ се наложи да прави големи корекции, но тя разполага с огромен марж на печалбата, чрез който да поеме разходите. Китай все още иска американските технологии. Самолетите на Boeing няма да бъдат лесно заменени. Ако Китай купува бразилска соя, съществуващите клиенти на Бразилия ще трябва да купуват соя от другаде. Поради тези причини подозирам, че развалянето на търговските отношения между САЩ и Китай би било по-малко вредно, да речем, отколкото последиците от спорадичните заплахи на Тръмп за налагане на високи мита на Япония и Европа, които да взривят веригите за доставки в една интегрирана по целия свят автомобилна индустрия.

Използването на митата току-така, за да се привлечете вниманието на Пекин, винаги е било рисковано. Постигането на задоволително споразумение с Китай може би никога не е било възможно. Сега сме заседнали с митата, които, нараствайки до над 20%, са достатъчни да предизвикат значително пренасочване на производството за американския пазар извън Китай по начини, които само отслабват американското влияние в дългосрочен план.

Ако можете да влезете в главата на Доналд Тръмп, най-вероятно ще откриете, че неговата търговска война е отчасти вдъхновена от търговската война на Рейгън с Япония, която той смята за безспорен успех, след като японските производители на автомобили преместиха заводите си в САЩ и наеха американски работници.

За съжаление всякакви паралели са по-скоро илюзорни. САЩ и Япония бяха съюзници. Това, което японските фирми загубиха като пазарен дял на американския пазар, те си възвърнаха чрез по-високи цени, тъй като войната на Рейгън се водеше не с мита, а чрез подобни на картели споразумения за доброволно ограничаване. За ключови японски заинтересовани групи резултатът беше много приемлив. За разлика от това, ако сега единствената „победа“, която Тръмп предлага на Пекин, е облекчение от собствените му мита, той няма да получи сделка. Китайската комунистическа партия няма да допусне да бъде принуждавана. (И Хонконг не помага.)

Тръмп дойде във Вашингтон с икономическо асо в ръкава. Той не беше Барак Обама. Той можеше да разчита на меден бизнес месец, като позволи на цветята на дерегулацията да разцъфнат, иначе поддържайки амбициите си под контрол. Пазарният експерт Боб Дол изрази мнението на мнозина, когато каза, че акциите ще се вдигат, докато подкрепящият растежа Тръмп надделява над протекциониста Тръмп.

Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Имхотеп
преди 4 години
Аз вече като видя кой е автора и не чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахаха, леко по леко и другите те разкриха ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 7
Боян
преди 4 години
Подчертано не си много интелегентен за да схванеш дори една не много сложна статия. Та това което пише в нея за такива като теб е, че китеника си изигра картите и не постигна нищо не е предвидил (а то е адски тъпо), че въпреки целия натиск китайците няма да му легнат. Така че той се изходи ама не си е взел таолетна хартия и няма сега кой да го забърше, а когато американските тъпчовци разберат, че ще му избършат *** е чао.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 20
Valentin13
преди 4 години
правилно беше да се напише "Тръмп започна митническата война без да ни обясни на нас, нищо неразбиращите социалисти". Кой генерал обяснява на широката социал-либерал публика следващата си атака? Кой Изпълнителен Директор обяснява стратегията си на масовата публика? Кой футболен треньор си казва отбора 2 часа преди мача?този сайт почва да ме изморява с ниското си ниво и некадърността си, а и на коментаторите.май че е време да си хващам дисагите, ще помисля още малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Mohave __
преди 4 години
Че кой знае какво прави ЕЦБ ли , или останалите ? Казано беше , че е експеримент с неясни последици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
khao
преди 4 години
след първия абзац разбрах че няма сми да се чете статията ... анализатора не е разбрал основната идея на митата срещу Китай! ... едно нещо правилно да направи Китеника и вие да го опюете за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още