IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия запазва въглищата и инвестира 330 млрд. долара във възобновяемата енергия

Делът на чистата енергия от общия енергиен микс на Индия се изчислява на 22%, или около 357 гигавата, докато потреблението на въглища расте до близо 1 млрд. тона

23:12 | 04.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индия обяви, че се нуждае от 330 млрд. долара, които планира да инвестира в развитието на възобновяемата енергия до края на следващото десетилетие, като в същото време смята да запази централната роля на въглищата в своя енергиен сектор, съобщава Ройтерс.

Изпитващата непрестанен глад за енергия страна иска да повиши капацитет на възобновяемата енергия до 500 гигавата, или с 40% от общия капацитет до 2030 г.

Делът на възобновяемата енергия от общия енергиен микс на Индия в момента се изчислява на 22%, или около 357 гигавата.

„Допълнителните инвестиции в централи, работещи с възобновяема енергия, трябва да се повишат до 80 млрд. долара до 2022 г. по днешните цени, като ще са необходими още 250 млрд. долара в периода 2023-2030 г.“, сочат правителствени данни. 

Индия планира да разполага със 175 гигавата инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2022 г.

Оценката на инвестициите отразява мащаба на финансовите предизвикателства, пред които е изправен един от най-важните развиващи се пазари за възобновяема енергия, където правителствените данни показват забавяне на растежа при частните и капиталовите инвестиции през финансовата година, приключила през март 2019 г.

Индия, която получава два пъти повече слънчева светлина от европейските страни, иска да превърне соларната енергетика в основоположник на експанзията на ВЕИ, като в същото време цели да съхрани евтините въглища. По отношение на въпросните изкопаеми горива, Индия разполага с едни от най-големите резерви в световен мащаб.

Годишно икономическо проучване алармира, че предсрочното закриване на въглищната индустрия в Индия ще създаде огромен риск пред местния банков сектор и ще наруши стабилността на електроразпределителната мрежа.

Топлинните електроцентрали са виновни за около 80% от общото количество вредни емисии в Индия, която е и един от най-сериозни производители на въглища в света. Страната предвижда този ресурс да остане базов поне през следващите три десетилетия.

Потреблението на въглища в Индия нараства с 9,1% до почти 1 млрд. тона през 2018-2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още