IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак ще изгражда 8 ядрени реактора до 2030 г.

За целта ще са нужни до 33 млрд. евро, а страната вероятно ще трябва да обнови и инфраструктурата си

11:27 | 16.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гледка към столицата на страната Багдад. <em>Снимка: EPA/AHMED JALIL</em></p>

Гледка към столицата на страната Багдад. Снимка: EPA/AHMED JALIL

Ирак планира да изгради осем ядрени реактора до 2030 г., за да задоволи нуждите си от електроенергия. Те трябва да произвеждат 8000 мегавата на месец, покривайки 25% от нуждите на страната, заяви във вторник Камал Латиф, ръководител на местната Агенция за ядрени ресурси. Богатата на петрол страна страда от недостиг на електроенергия и се надява да намали зависимостта си от други страни в енергийния сектор, предава AFP.

Според Латиф в момента продължават преговорите с руски, корейски, китайски, американски и френски компании. Според анализи на медиите разходите могат да достигнат до 33 млрд. евро. Ирак обаче преживява една от най-тежките икономически кризи от последните години.

В момента Ирак произвежда 16 хил. мегавата на месец с подкрепата на съседния Иран. Реалното търсене обаче се оценява на най-малко 24 хил. мегавата. Освен това, според ООН, населението на страната може да се удвои до 2050 г. от сегашните 40 милиона души.

Според експерти Ирак трябва да обнови инфраструктурата си, вместо да изгражда нови ядрени реактори. Според редица анализи 30 до 50 процента от енергията в електрическата верига се губят поради лошото състояние на инфраструктурата. Освен всичко друго, правителството е договорило проекти с германската компания Siemens за обновяване на инфраструктурата на стойност около 8 млрд. евро. Засега обаче нито един от проектите не е изпълнен.

С плановете си Ирак следва световна тенденция. Например Германия се оттегля от ядрената енергия, но на много други места правителствата все повече разчитат на ядрената енергия. Вече се планират десетки нови атомни електроцентрали по света, около 50 дори са в процес на изграждане. 15 от тях са само в Китай. А новият президент на САЩ Джо Байдън също така финансира изграждането на нови атомни електроцентрали. Те трябва да помогнат на САЩ да намалят бързо емисиите на въглероден диоксид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още