IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Европа трябва да компенсира изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Според иранския външен министър страната може да престане да спазва част от поетите задължения по ядреното споразумение ако Европа продължи да бездейства

15:00 | 15.09.18 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Иранският външен министър Мохамед Зариф, Снимка: Ройтерс</em></p>

Иранският външен министър Мохамед Зариф, Снимка: Ройтерс

Европа трябва да предприеме действия за неутрализиране на последиците от излизането на САЩ от Иранското ядрено споразумение, за да гарантира собствените си дългосрочни икономически интереси, смята иранският министър на външните работи Мохамед Зариф, цитиран от Ройтерс.

Политикът заяви, че Иран може да престане да спазва част от своите задължения спрямо изпълнението на споразумението ако то бъде застрашено от бездействието на европейските страни.

„Европа и другите страни от споразумението трябва да предприемат действия, за да се компенсират последиците от американските санкции“, заяви Зариф, добавяйки: „Европа трябва да направи това не заради Иран, а заради собствените си дългосрочни икономически интереси“. 

Европейският съюз (ЕС) категорично се противопоставя на решението на САЩ да се оттегли от Иранското ядрено споразумение. Германия заяви в петък, че обмисля да създаде платежна система със своите европейски партньори, която би позволила продължаване на търговските сделки с Иран, когато американските санкции влязат в сила.

От Германия обаче признават, че такава система няма да попречи на големите компании, разчитащи на вноса от САЩ, да избегнат санкциите ако продължат да търгуват с Иран.

Зариф уточни, че най-големият приоритет пред Техеран е да продължи да продава разумно количество петрол в световен мащаб и да стимулира инвестициите и сътрудничеството в областта на технологиите и изследванията.

„Европа твърди, че ядреното споразумение е в интерес на сигурността. Тогава тя трябва да е готова да плати за тази сигурност“, заяви Зафир, като добави: „Нищо не е безплатно“.

Попитан дали е възможно Иран да възобнови предишния процес по-увеличаване на капацитета при обогатяването на уран, министърът отвърна, че „това би била една от възможностите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
я си легай напрао, ако до са можеха да ги заличат иранците да са го напрайли, но преди тва Израел нема го има .... или имаш двойка по история или си поредния Сакамански *** в нов костюм, койт не знае че кой имал ядове с Персия през вековете не е прокопсал .... ни Римската Империя ни Сашо Велики и т.н. .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
Корн-е, не ги храниш, ами търгуваш с тях. При взаимна изгода, какъв ти е проблемът? Да не би СА да са по-малко мюсли? Много насериозно с се взел и прекалено високомерен, я виж, колко са напред от нас иранците, и в колко сфери. Накратко, май ни миришат краката и ни е гол з.дникът, а сме тръгнали, барабар Петко с мъжете.Запри се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 5 години
Искам да ми кажеш ако решат да заличат Турция с ядрена бомба, къде виждаш България в тази картинка? Защото буквално не я виждам. То е много лесно да се говорят глупости от американските екшън филми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 5 години
А пи ли си хапчетата тази сутрин?Първо, ако беше малко по интелигентен щеше да знаеш, че никой няма да тръгне с ядрени, термоядрени или други подобни, защото всеки интелигентен човек знае, че това ще е просто краят на всичко. Но не и ти. Та толкова и е интелекта.Второ в подкрепа на малкия ти интелект (и май и малка ***,) е абсурдно да сравняваш Армията на Турция с армията на Ирак или Либия... Турската армия е една от най големите в света и има само 4-5 държави (САЩ, Русия, Китай, Индия, С. Корея), който реално могат да и противопоставят, но това не включва такива държави като Англия и Франция... Но те разбирам. До толкова ти се разпростират умствените възможности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
korn
преди 5 години
Англия и Франция притежават ядрени,термоядрени и водородни бомби разположени на самолети,подводници и самолетоносачи,достатъчни да унищожат всяка една държава.Имат военни бази навсякъде по света.Иран и Турция могат да бъдат заличени за отрицателно време и нямат как да отвърнат.ЕС има обща армия която се разраства.Преди години Кадафи и Садам и те много се отваряха на Европа и САЩ като иранеца и всички знаем как свършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 5 години
Армията на турция изобщо не е за подценяване, докато Европейска изобщо не съществува. Поне не обединена такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Ако искаш да си световен играч ти трябва армия. ЕС може да победи Турция с пеераска армия, но не и Русия или САЩ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 5 години
ЕС е мека китка. Пътво кляка пред Ердоган и му плаща за да не ни пуска бежанци, сега това. Класическо. За меряме с пари всеки проблем, който имаме. Не е това начина ако искаш да си уважван играч в световната игра на влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 5 години
- Включително, митичните евреи. Държавата Израел и нейните граждани имат дълбоките ми симпатии. Обаче, в каква валута да пазарува ЕС, ами, не те имат думата. Мъдър човек е бил А. Айнщайн. Не е зле внимателно да бъде изучавано наследството му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
...да си гледа в канчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още