IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреждава западните сили с контрасанкции при намеса в Хонконг

Централната власт в Пекин организира Ден на образованието за национална сигурност, за да укрепи новия закон, наложен на територията със специален статут

10:06 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-висшият представител на Пекин в Хонконг предупреди, че всички чуждестранни сили, които се опитват да използват глобалния финансов център като пионка, ще се сблъскат с контрамерки на фона на ескалиращото напрежение между града и западните правителства.

Луо Хуинин, директор на китайския офис за връзка в Хонконг, говори на церемония по повод Деня на образованието за национална сигурност, която властите организираха за насърчаване на законодателството, наложено от Китай миналата година.

"Ще дадем урок на всички чужди сили, които възнамеряват да използват Хонконг като пешка", коментира Луо, цитиран от Ройтерс.

Новият закон предизвика критики от Запада заради ограничаването на правата и свободите в бившата британска колония, на която беше обещана висока степен на автономия след връщането ѝ под управлението на Китай от Великобритания през 1997 г. Поддръжниците на законодателството твърдят, че то е възстановило реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.

Китай, САЩ, Великобритания и Европейският съюз (ЕС) взаимно се заплашваха със санкции през последната година, тъй като законът за сигурността и мерките, предприети за намаляване на демократичното представителство в институциите на града, изостриха напрежението.

По-рано тази седмица в писмо, подписано от повече от 100 британски политици, изпратено до правителството на британския премиер Борис Джонсън, се настоява властта на Острова да разшири списъка със санкционираните китайски служители, обвинени в "груби нарушения на човешките права".

Денят на образованието за национална сигурност ще бъде отбелязан с училищни дейности, игри и шоу програми, както и парад на полицията и други служби, които ще маршируват като китайската армия. Това ще замени парада в британски стил на полицията и другите сили за сигурност в Хонконг.

В училища и културни центрове пък се предвижда изграждането на "мозаечни стени" за национална сигурност, които да внушат идеята хората да работят заедно, за да защитят родината си, според китайския правителствен уебсайт.

Стикери и отметки с надпис „Подкрепете националната сигурност, пазете нашия дом“ са доставени в училищата и детските градини.

През февруари местната администрация на Хонконг представи насоки за образованието по национална сигурност, които включват обучение на ученици на възраст шест години за това какво е сговор с чужди сили, тероризъм, сецесия и подривна дейност - четирите основни престъпления в новия закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още