IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потиснатите настроения заради коронавируса натежаха и върху азиатските индекси

Увеличаващата се несигурност тласна инвеститорите към долара

11:42 | 16.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Потиснатите настроения заради коронавируса натежаха и върху азиатските индекси, съобщава CNBC.

Междувременно щатският долар поскъпна, като увеличаващата се несигурност тласна инвеститорите към валутата убежище.

Акциите в континентален Китай се търгуваха смесено в следобедната сесия, като Shanghai composite се повиши с 0,13%, докато Shenzhen component отписа 0,68%.

В Хонконг индексът Hang Seng скочи с 1,03%.

Но книжата поевтиняха най-много на другите регионални пазари. Японският Nikkei 225 спадна с 0,41%, а Topix се понижи с 0,67%. В Южна Корея Kospi изтри 0,83% от стойността си.

В Австралия ASX 200 затвори със спад от 0,54% до 6 176,80 пункта.

Акциите на телекомуникационната компания Aussie Broadband направиха своя дебют на ASX и поскъпнаха до 2,22 австралийски долара на акция - удвоявайки цената си спрямо емисионната от 1 австралийски долар на акция. Акциите затвориха на ниво от 1,91 австралийски долара.

Rio Tinto, най-големият производител на желязна руда в света, отчете 5% спад в доставките през третото тримесечие и предупреди, че темпът на възстановяване може да се забави допълнително в повечето икономики. Акциите му, котирани на ASX, поевтиняха с 0,85%.

Междувременно производителят на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing отчете 35,9% скок на тримесечната нетна печалба, като търсенето се засили от продукти, изискващи чипове от висок клас, и преди продажби на новия iPhone на Apple.

На фона на негативните настроения американският долар значително поскъпна спрямо други основни валути.

Индексът на щатския долар беше на ниво от 93,795 пункта, скачайки от нива над 93,4 предишния ден.

Японската йена се търгуваше на ниво от 105,26 йени за долар, поскъпвайки леко спрямо предходната сесия. Австралийският долар се разменяше за 0,7073 щатски долара, като спадна от над 0,71 долара през предходните дни.

Цените на петрола се понижиха в азиатските часове за търговия, като фючърсите на сорта Брент поевтиняха с 0,88% до 42,78 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол записаха спад от 0,83% до 40,62 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още