IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца

Задържаните очакват процеса си в затвора с висока сигурност Ал Хайер

17:23 | 07.01.18 г.
<p>
	Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман предприе редица реформи, за да подкрепи развитието на икономиката и осъвременяването на кралството. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман предприе редица реформи, за да подкрепи развитието на икономиката и осъвременяването на кралството. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитските власти потвърдиха ареста на 11 принца, които са протестирали срещу мерките за икономии, намаляващи получаваните от тях облаги. Рияд се опитва да покаже, че реформите в изпитващото икономически трудности кралство засягат всички обществени прослойки, предава Франс прес.

"Никой не е над закона", коментира главният прокурор на Саудитска Арабия Сауд ал Моджеб. Той уточни, че принцовете очакват процеса си в затвора с висока сигурност Ал Хайер, който се намира на юг от Рияд, съобщава БТА.

Свързаният с правителството сайт Сабк обяви, че единайсетимата са били арестувани в четвъртък, след като се събрали пред дворец в Рияд в знак на протест срещу решението на правителството да спре да плаща сметките за вода и електричество на членовете на кралското семейство.

Освен това те искали обезщетение за смъртната присъда на един от братовчедите си, признат за виновен в убийство и екзекутиран през 2016 г., добавя прокурорът в комюнике, публикувано от Министерството на информацията.

"Въпреки че бяха информирани, че исканията им не са законни, 11-те принца отказаха да напуснат и смущаваха обществения ред", посочва се в съобщението. "След ареста им бяха предявени обвинения, свързани с деянията им", казва се още в комюникето.

При операция за борба с корупцията през ноември, подтикнати от влиятелния престолонаследник принц Мохамед бин Салман, саудитските власти вече арестуваха над 200 известни личности, включително принцове, министри и бивши министри, припомня АФП.

През последните години Саудитска Арабия прие редица мерки за икономии, след като падането на цените на петрола засегна сериозно икономиката й. За последните четири години кралството натрупа дефицит от 258 млрд. долара. Бюджетът за тази година предвижда дефицит от още 52 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още