Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

16 възпоменателни монети ще предложи БНБ в следващите три години

Три златни монети ще са посветени на стогодишнината на Богословския факултет, на св. Патриарх Евтимий Търновски и на Богородица

16 възпоменателни монети ще предложи БНБ в следващите три години

Изображение: БНБ

В следващите три години ще бъдат излети 16 възпоменателни монети, планира Българската народна банка съгласно приетата програма за 2023 година, както и предварителна програма за периода 2024-2025 г., съобщи пресцентърът на БНБ.

Още по темата

Според програмата златните монети ще са три, сребърните – 9, медните – 3, и една ще е от сребро с нанесено частично позлатяване.

През септември догодина ще излезе златна пара в чест на 100 години Богословски факултет. Тя е от серията, посветена на християнството и ще е с номинал 100 лева.

Две от планираните за 2023 г. сребърни десетолевки са на историческа тематика от серията „Българско възраждане“ и са посветени на 175 години от рождението на Христо Ботев и 200 години от рождението на Найден Геров.

През ноември ще излезе сребърната десетолевка с нанесено частично позлатяване с изображението на средновековния български владетел Цар Михаил III Шишман.

С номинал от 10 лева ще е сребърна монета, посветена на 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет.

От серията „Български творци“, посветена на именити българи, ще е медна монета от 2 лева, издадена по случай 125 години от рождението на Димитър Талев.

През 2024 година златото е за монета с изображение на Богородица, която ще влезе при парите от благороден метал от серията за християнство „Българска иконография“ .

Ще бъдат излети сребърни монети, посветени на 200 години от издаването на "Рибния буквар", на „Българската гайда“, от серията на етнографията „Български традиции и обичаи“.

Спортната тематика ще е застъпена в сребърна монета, посветена на 100 години лека атлетика.

С медна монета ще се отбележат 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров.

Златната монета на 2025 година ще е за видния български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България св. Патриарх Евтимий Търновски.

Сребърните монети са за възрожденците Захари Стоянов и Иван Вазов, с които ще се отбележат 175 години от рождението им.

За 125-годишнината на Спешната медицинска помощ също ще бъде излята сребърна пара.

От серията „Български творци“ с медна монета ще се отдаде почит на актьора Георги Парцалев по случай 100 години от рождението му.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска 100 млн. лева на Министерството на отбраната