Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Краят на кешовите разплащания - ключова мярка в борбата със сивата икономика

Увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%, според доклад

Краят на кешовите разплащания - ключова мярка в борбата със сивата икономика

Снимка: архив Ройтерс

През последния месец икономисти, политици и финансисти са в спор дали предлаганото от правителството поетапно снижаване на тавана на кешовите разплащания до 1 000 лева през 2019 г. ще стимулира, или ще блокира икономиката. Въпреки това законопроектът за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бе приет на първо четене и предстои второ четене в парламента.

В България, според данни на АИКБ за 2016 г., делът на сивата икономика е бил 28% от БВП, като по този показател нашата страна е съпоставима с Гърция, Румъния, Хърватия и Южна Италия, но все още е много далеч от средните европейски нива и страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5-6%. 

Още по темата
Едни от най-важните механизми за намаляване на дела на „сивата икономика“ са разширяването на електронните разплащания за сметка на тези в брой и понижаването на тавана на кешовите разплащания.

Според доклада „Сивата икономика“, изготвен за Visa от A.T.Kerney, увеличение на електронните разплащания с 10% може да доведе до намаляване на сивата икономика със средно 5%.

Един от приоритетите на дейността на Visa e да подпомага усилията на банките и правителствата в разширяването на електронните разплащания и понижаване на тавана на кешовите разплащания. Подобни мерки стимулират преминаването от икономика, базирана на парите в брой, към модерна икономика, базирана на електронните разплащания. По този начин се намаляват недекларираните средства и скритата финансова активност.

Visa подкрепя сегашните усилия на българското правителство, още повече, че те се потвърждават и от практиката от съседни страни с голям дял на сивата икономика в БВП, каквито са Гърция и Румъния. 

Гърция въведе таван на кешовите разплащания от 500 евро, но взе и мерки, които индиректно ще ограничат плащанията в брой. От 1 януари тази година гръцките данъкоплатци получават данъчни облекчения единствено ако плащат данъците си с дебитна или кредитна карта, като мярката засяга не само заетата част от населението, пенсионерите и фермерите, но и безработните.

По отношение на плащанията на POS в търговски обекти в Гърция от 30 юни 2017 г. възможността за плащане с карта става задължителна за търговците на храни и напитки, лекарите, хазартните обекти и др. С това приключва Фаза 1 от активна програма за  разширяване на инфраструктурата за електронни разплащания. До една година – края на юни 2018 г., ще завършат Фази 2 и 3 и с това близо 100% от търговските обекти ще бъдат покрити с POS терминали.

Според плановете на румънското правителство до 2018-2019 г. всички търговци, регистрирали касовите си апарати, трябва да приемат картови разплащания и ако нямат, да се снабдят с POS терминал. Търговците с оборот 10 000 евро вече са задължени да имат POS терминали. Очаква се благодарение на новите мерки броят на POS терминалите да се удвои през следващите 12-24 месеца.
Още по темата


Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика. Tе са лесни за употреба и трудни за проследяване и отчитане. Употребата на системи за електронни разплащания и контролирането на тяхното използване от страна на държавата прави доста по-трудно участието в сивата икономика. При тези разплащания винаги има документ за транзакцията и парите могат да бъдат проследени.

Осигуряването на стимули, като намаляване на ДДС при покупка с карта и възможността да се плащат данъци и глоби ще има положителен ефект върху приходите на държавата. Освен увеличаване на приходите, чрез въвеждането на електронни разплащания държавата ще улесни потребителите и ще увеличи прозрачността на своите разходи.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
0
 
4
 
30
SSIW до: majnata
преди 3 години
"Пич , ти на каква химия си бе...?! "
……
На Дека дураболин съм, ама взе да ми се появява мазна кожа и акне. Не е препоръка нито "за" , нито "против" препарата.
1
 
2
 
29
преди 3 години
Няма профилна снимка
Тоя няма да е на "химия". Най вероятно е претърпял някаква лоботомия- не вярвам да се е родил така...
2
 
2
 
28
majnata до: SSIW
преди 3 години
"...гарантирано ще бъдат хора с надежден морален профил и висока съзнателност, което автоматично елиминира всяка хипотеза за злоупотреба, с подобна тотална власт!"

Пич , ти на каква химия си бе...?!
6
 
13
 
27
преди 3 години
Абе, стига сте се втелявали толкова с тоя контрол върху кеша! Дори да се концентрира, в ръцете на един файтон индивиди, такава огромна власт и лостове за контрол върху (на практика) целокупното земно население, то това, гарантирано ще бъдат хора с надежден морален профил и висока съзнателност, което автоматично елиминира всяка хипотеза за злоупотреба, с подобна тотална власт!
Аз благодаря на Господа, че пютин със своите хакери, още не се е добрал и узурпирал глобалната банково- финансова инфраструктура, че тогава Човечеството щеше да е обречено на непроницаем мрак и хаос, навеки!

Слава Богу – не би!
0
 
23
 
26
преди 3 години
Управляващите работят на принципа:Приберете парите на хората за да не мислят за глупости.Ако си на виртуални пари и се "озъбиш" на властта ти спират храната и водата и затова ще слушкаш и папкаш или нищо но от сърце.Ограничаването на кеша е олигофренизъм в действие.

Още от Бюджет и финанси
Външният дълг на България се увеличава с 8,5% през септември