IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" ще настоява за 1000 лева минимална заплата през 2020 г.

Икономическият съветник от синдиката Ваня Григорова поиска минималното възнаграждение да се увеличи заради изоставане от средноевропейските стандарти

14:24 | 10.09.19 г. 1
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За хиляда лева миминална заплата ще настояват от КТ "Подкрепа" при обсъжданията на бюджета за догодина, съобщи БТА. Ваня Григорова, икономически съветник на синдиката, се аргументира, че така тя ще отговаря на производителността на труда.

Investor.bg припомня, че правителството предвижда минимналното възнаграждение през 2020 г. да стане 610 лева вместо досегашните 560 лева.

"Ние ще поискаме по-висока минимална заплата и знаем, че управляващите няма да приемат по-висока от тази, която са записали", посочи Григорова, която участва във форум за правата на командированите работници, организиран от синдиката.

Тя напомни, че преди последните парламентарни избори дори е било записано замразяване на минималната работна заплата и само извънредните избори са били повод правителството да промени намеренията, за да "съблазнява българските работници".

Григорова заяви, че от синдиката винаги са искали по-висока минимална работна заплата, защото според европейските сравнения, заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската.

“Тоест у нас трябва да има драстично нарастване на заплатите, за да можем да достигнем само производителноста на труда", смята икономическият съветник на КТ „Подкрепа“.

От синдиката предлагат и въвеждане на минимални работни заплати по браншове, но при запазване и на минималното възнаграждение на национално ниво

Коментарът на Григорова е по повод заявеното намерение от страна на министър Бисер Петков да се върви към минимални заплати по икономически сектори, а да отпаднат преговорите за минимални осигурителни доходи, които отново бяха бойкотирани от бизнеса.

Ваня Григорова обясни, че да се премине към минимални заплати по икономически сектори е предложение на КТ "Подкрепа" от минимум десет години, но за синдиката е неприемливо искането на бизнеса да няма национална минимална заплата.

Искането на работодателите да има само минимални заплати по браншове е неприемливо, защото това би позволило в отделни браншове заплатата да бъде дори по-ниска от настоящата, тъй като няма да има минимум, от който да отскачат преговорите и тогава всичко би било позволено”, посочи Григорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
marto1992
преди 4 години
Ето това е приказка. Реално минималната заплата в момента служи само за укриване на доходи. По-висока минимална работна заплата ще удари сивата икономика.Такъв скок е нереалистичен за следващите 3 месеца, но спокойно ръста може да бъде2020: 560 -> 6502021: 650 -> 7502022: 750 -> 8502023: 850 -> 1000Реално и икономиката ще расте за тия години. И хората от чужбина ще могат да си направят сметката - кога да се върнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още