IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матей Матев: На кредиторите на КТБ ще се възстановят 1,3 млрд. лева

Подобреният финансов резултат на ФГВБ позволи да се намалят годишните премийни вноски на банките, посочи председателят на Фонда

21:50 | 15.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 1,25 млрд. лева са разпределените към края на март 2021 г. от синдиците на фалиралата КТБ средства към кредиторите, отчитат от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). По оценка на Фонда, до края на петгодишната Програма за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността на КТБ, одобрена от ФГВБ през ноември 2016 г., средствата, които могат да бъдат възстановени на кредиторите, се очаква на възлязат на над 1,3 млрд. лева.

"Разпределената за възстановяване сума е значително по-голяма от прогнозите за не повече от 800 млн. лв. на специализираната международна разследваща компания АликсПартнърс Сървисис ЮКей (AlixPartners Services UK LLP)", посочи председателят на управителния съвет на Фонда Матей Матев в най-новия бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Според него основен принос за по-високата събираемост на суми от длъжниците на банката имат промените в Закона за банковата несъстоятелност, направени след обявяването на фалита на четвъртата по големина банка.

Матев смята, че събраните суми от длъжниците на банката са в такъв размер благодарение на своевременните промени в Закона за банковата несъстоятелност, направени след обявяването на КТБ в несъстоятелност.

Той посочва, че макар и оспорвани, включително пред Конституционния съд, промените в закона дадоха възможност на синдиците на КТБ да постигнат този резултат. Матев е категоричен, че без тези промени „събраната и разпределена на кредиторите сума щеше да бъде именно тази, прогнозирана от разследващата компания АликсПартнърс Сървисис ЮКей“.

Investor.bg припомня, че една от тези промени беше спорната поправка "Пеевски", която депутатът от ДПС Делян Пеевски, бивш бизнеспартньор на собственика на КТБ Цветан Василев, внесе през 2018 г., за да се спре "вторичното разграбване" на банката. Тогава ГЕРБ подкрепи закона "Пеевски", който обезсилва със задна дата прихващанията и цесиите, чрез които банката загуби стотици милиони левове. Според експертите, включително и ВАС, които  сезираха Конституционния съд, подобно ретроактивно действие може да предизвиква сериозен хаос в стопанския оборот.

Разпределяне на дължими суми на кредиторите

Матей Матев отбелязва, че усилията на ФГВБ  са насочени и към бързото разпределяне на събраните в масата на несъстоятелността средства. Още при достигане на законовия праг за извършване на първо разпределение на събраната сума, през 2017 г.

Фондът одобри първата, изготвена от синдика, частична сметка за разпределение между кредиторите на КТБ. След законови промени през 2019 г., които дават право на кредиторите, които не са обжалвали одобрената от Фонда сметка да получат полагащите им се суми, през 2020 г. бяха изготвени от синдиците две частични сметки за разпределение, а през тази година и още една частична сметка за разпределение.

Изплащането на дължимите суми от първата частична сметка за разпределение между кредиторите на КТБ започна през май 2019 г. От общата сума за разпределение в размер на 570 млн. лв. до 31 декември 2020 г. бяха изплатени 535,4 млн. лв.

През септември миналата година започна изплащането на дължимите суми по втората частична сметка, по която от общата сума за разпределение между кредиторите на КТБ - 430 млн. лв., до края на 2020 г. бяха изплатени 384,9 млн. лв.

През 2020 г. ФГВБ одобри третата частична сметка за разпределение на стойност 5,6 млн. лв., с която е разпределена сума на обезпечен кредитор, изплатена през октомври миналата година.

В началото на тази година Фондът одобри и четвърта частична сметка за разпределение на обща сума 250 млн. лв., изплащането на дължимите суми от която започна на 30 март.

Получените от ФГВБ, като най-голям кредитор на КТБ след встъпване в правата на вложителите с гарантирани влогове, суми от първата, втората и четвъртата частична сметка за разпределение са съответно: 418,3 млн. лв., 320,6 млн. лв. и 189,1 млн. лв., или общо 928 млн. лв.

По този начин, вследствие на получените по линия на суброгацията (встъпване в правата на удовлетворения кредитор) суми, Фондът увеличи активите си.

По-ниски премийни вноски

"Към края на март активите в инвестиционния портфейл на ФГВБ възлизат на 1,162 млрд. лева, съобщи Матей Матев. - Подобреният финансов резултат позволи на Фонда да намали очакваните постъпления от годишните премийни вноски от банките – членки на системата за гарантиране на влоговете, поради което общата сума на годишните премийни вноски за 2021 г. и 2020 г., спрямо тази за 2019 г. намалява с общо 11,6 млн. лв. или с над 7%."

По думите на председателя на управителния съвет на Фонда увеличаването на финансовия ресурс на ФГВБ и намаляването на финансовия ангажимент на банките - членки на системата за гарантиране на влоговете, оказват положително въздействие върху банковата система, особено в условията на икономическите трудности, свързани с пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още