Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Милен Велечев: Повишаването на разходите за години напред е притеснително

Грешка в новия бюджет са и детските надбавки, които ще получават всички родители, независимо от социалната нужда, коментира бившият финансов министър

Милен Велечев: Повишаването на разходите за години напред е притеснително

Снимка: БГНЕС

Повишаването на разходите за години напред е притеснителното в Бюджет 2021 за  бившия финансов министър Милен Велчев. В интервюто си за bTV той визира планираното увеличение на пенсиите до 20%.

„Тепърва ще се рзбере доколко е устойчиво това повишение и какви мини ще заложи за следващото правителство, което и да е то. Начинът, по който се предлага това увеличение на пенсиите, търпи значителни критики. Например това, че по-високите пенсии се увеличават с много по-малък процент отколкото ниските, много експерти казаха, че ще доведе до дългосрочно разрушаване на стимулите за пълноценно участие в осигурителната система и недеклариране на истинските доходи“, обясни Велчев. 

Още по темата

Той подчерта, че предложеният огромен дефицит не е най-големия проблем на план-сметката за догодина. „Европейските страни също планират в следващите години извънредни разходи“, добави той.

По думите му обаче заложените разходи в социалната сфера едва ли ще постигнат добри резултати.

„Грешка в този бюджет са и детските надбавки, това че те се разпростират върху всички родители независимо от социалната нужда. Моят син например не виждам причина да бъде подпомаган с 40 лева на месец“, посочи Милен Велчев.

Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица мерки за излизане от дълговата спирала, добави той.

Велчев даде още „лоши“ примери от новите разчети. „Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата“, заяви бившият финансов министър.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
khao до: data
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
имаш много първобитно мислене... жалко за теб.
1
 
2
 
8
преди 3 седмици
Как продължават само да го канят да дава интервюта,човека който вдигна дълга на България с 30-40%.
Може би забравихте,че той преструктурира дълга от долари в евро. Като само няколко месеца след това долара от стойност 2.0-2,1 стана 1,6 лева.
Както се казва срама-няма ли?
И не е необходимо да се лъжем по-добрата визия,не означава ,че мисли за обществото и неговото по-добро развитие.
Милен Велчев , Никито ,Антония Първанова,да не говорим и за други политици от НДСВ ,използуваха партията основно за собствени облаги.
Хайде малко да разсъждаваме,какво са 50 лева,спрямо хотелска верига,тантиеми от 300000 лева или дивидент от 100000 лева.
Като не иска сина му да получава детски,да ги дари...проста работа.
Отдавна трябваше да се вдигнат заплатите в публичния сектор,така ще се конкурират и с частния сектор.
Е ..премиите на ръководния персонал..може и да намалеят,ако искат да си запазят свестния,,работещ персонал.
1
 
5
 
7
Invcom до: mrynmryn
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Той data-та много добре го разбира това което му пишеш ама се прави на луд, като вожда с изтеклите записи дето се прави на луд в ЕП ...То това тяхното е цяла школа.
3
 
1
 
6
data до: mrynmryn
преди 3 седмици
Никой не ги кара да се напинят за власт тогава
0
 
4
 
5
mrynmryn до: data
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
To не е проблема в това, че не може да се правят актуализации след 3м, ами просто никой няма да иска да намаля пенсиите, но на Бойко точно това му е целта, явно се готви да е в опозиция и да каже - аз вдигнах пенсиите, а те ги свалят.

Още от Бюджет и финанси
Застрахователният пазар затвърди тенденцията към възстановяване през август