IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одити на Сметната палата коригираха с 2,49 млрд. лева отчети на бюджетни организации

Независимата одитна институция е обърнала внимание на част от общините за ползван временен безлихвен заем, което не съответства на правната рамка

15:50 | 24.02.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Сметна палата</em></p>

Снимка: Сметна палата

С финансови проверки на Сметната палата през 2021 г. са коригирани неправилни отчитания в отчетите на бюджетните организации за 2,49 млрд. лв., съобщи на сайта си независимата одитна институция.

През миналата година Сметната палата е извършила 286 планирани финансови одита на годишните финансови отчети на бюджетните организации за 2020 г., като въз основа на тях е изготвила обобщен доклад. От него се вижда, че броят на верните финансови отчети във всички съществени аспекти са били 242, или 85% от общите.

Благодарение на извършени корекции по време на одитите установените съществени неправилни отчитания в годишните финансови отчети, но с ограничен ефект, са били на само 38 бюджетни организации.

Изразените отрицателни мнения са само пет – на годишните финансови отчети за 2020 г. на общините Борован, Родопи, Ивайловград, Лесичево и Висше строително училище “Л. Каравелов“.

Ако не бяха извършени корекциите по време на одитите, Сметната палата би изразила отрицателно мнение по финансовите отчети на 96 бюджетни организации. Отрицателно мнение се формира, когато има съществени неправилни отчитания или пропуски на важна финансова информация, чийто ефект е всеобхватен. Такъв отчет не дава вярна и честна представа за финансовите състояние, резултати от дейността и парични потоци на бюджетната организация, посочват от независимата одитна институция.

Сметната палата е отказала да изрази мнение върху годишния финансов отчет на една бюджетна организация (Държавно предприятие "Научно-производствен център").

Независимата одитна институция е обърнала внимание на част от общините за ползван временен безлихвен заем от сметката за чужди средства, тъй като ползването на кредита не съответства на правната рамка.

При финансовите одити на общините са констатирани случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпоредби и за тях е приложена разпоредба на Закона за Сметната палата, като са уведомени съответните компетентни органи за предприемане на мерки – АДФИ – за 64 общини, и Прокуратурата – за една община.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още