Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Около 130 хил. души в неплатен отпуск ще могат да получат безлихвен кредит

ББР работи по собствена програма за директни, по-изгодни заеми за микропредприятия, обяви изпълнителният директор на банката Стоян Мавродиев

Около 130 хил. души в неплатен отпуск ще могат да получат безлихвен кредит

Снимка: архив Ройтерс

Около 130 000 – 140 000 души ще могат да се възползват от гарантиран от Българската банка за развитие безлихвен заем в размер до 1 500 лева, ако са пуснати в неплатен отпуск заради пандемичната обстановка. Срокът на кредитите ще е до 24 месеца с 6-12 месеца гратисен период.

Това коментира изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Мавродиев обясни, че банката работи и по собствена програма за директни заеми с по-дълги гратисни периоди и по-изгодни условия за бизнеса. „ББР работи по обявяване на подобна допълнителна програма, свързана с пандемичната обстановка. Тя ще се фокусира върху микропредприятията“, посочи той. В тази връзка горният лимит на финансирането ще е около 100 хил. лева, допълни той.

Големи компании няма да бъдат подпомагани с тези програмни средства и парите ще отидат за малки и средни предприятия, както и микропредприятия, коментира Мавродиев в отговор на обвиненията, че ББР финансира приближени до властта големи фирми.

ББР е единствената банка, собственост на правителството, като по закон следва да подпомага правителствената икономическа политика, посочи Стоян Мавродиев. По думите му банката е натрупала значителен експертен и професионален капацитет, който се надгражда постоянно.

Що се отнася до увеличението на капитала на банката, Мавродиев каза, че се работи по свикването на Общо събрание и вписването на промените. „Надявам се, че юристите ще успеят максимално да съкратят сроковете, месец – месец и нещо технологично да бъдем готови“, обясни той.

Още по темата

Той допълни, че с допълнителните средства ББР ще дава портфейлни гаранции на търговските банки във връзка с пандемичната обстановка, като актуализира действащите гаранционни споразумения. В момента се разработват правилата в детайли, но максималният размер на кредитите, които ще се гарантират, е 2 млн. лева, посочи той.

Стоян Мавродиев подчерта, че що се отнася до пакетите от 500 млн. за бизнеса и 200 млн. за физически лица правителството декларира, че при нужда ще бъдат увеличени в зависимост от развитието на ситуацията в икономически план.

ББР далновидно е договаряла кредитен ресурс в последните години, така че сме в състояние да насочим ресурс към програми за подпомагане на бизнеса, коментира Мавродиев, като визира договорените средства от няколко китайски банки.

По думите му спешният приоритет е справянето с пандемията и икономическата блокада заради нея, а не „зелената“ сделка. След преодоляването на кризата фокусът следва да е икономическият растеж.

За опрощаването на лихви по кредити законодателството в България и ЕС не допуска такова нещо, коментира Мавродиев. Ще има обаче предоговаряне на кредити, така че банките да подпомогнат оцеляването на своите клиенти. Той допълни, че поне в краткосрочен план, доколкото прогнози са възможни в динамичната обстановка, лихвите ще падат. Има различни допускания и сценарии за развитието на икономиката, посочи той.

Тази пандемия очевидно се оказва това неочаквано рисково събитие, което в икономическата теория е известно като „черен лебед“. Никой не беше предвидил тази пандемия като фактор за икономическия растеж по света. Сега всички виждаме колко уязвими сме хората на физическо ниво и икономическите системи, каза Стоян Мавродиев.

Колко дълго може да продължи това – никой не може да каже, посочи той. Хубавата новина е, че правителствата действат доста бързо и адекватно навсякъде по света, смята той. Има мобилизация и солиден отговор както на ниво централни банки, така и на ниво правителства и кризата ще бъде овладяна, заключи той.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
0
 
8
Бидонойл до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
С удоволствие. А ти дай бъбрек и черен дроб.
0
 
3
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
Безлихвен? Ми дайте ми на мен 2млн...
0
 
5
 
6
преди 1 година
личното ми мнение е , че НЕ ТРЯБВА да се дават пари на калпак .

абсолютно !!!

единствено четох от иван нейков нещо смислено горе-долу , но човекът си го пречупи през неговата призма . няма лошо , но в правилна посока според мен . държавата НЕ ТРАБВА да раздава пари свободно кеш , а да измисли работа . да , точно . да създаде работа на всички прецакани от извънредното положение . има правила на СЗО как да се работи в такава обстановка . да направи поръчки на всички засегнати , ако не на всички то на по-голямата част от тях . да организира конкурси за свършване на онази работа дето масово не искат да я вършат всички . да ограничи достъпа до поръчките на онези , дето са изпълнявали през последните 12 месеца държавни и/или общински поръчки . ако трябва да вземе облигационен заем с нулева лихва от МВФ и ЕЦБ , ако няма достатъчно пари в бюджета , за да плаща . това ще си го преценят от МФ . да обяви , че след преминаване на пандемията след месец-два-три , ще въведат допълнителен данък от 1-2% за период от 2-3 години за изплащане на тези облигации бързо . така няма да се уволняват масово хора , а ще се създаде заетост .

някой трябва да си седне на задните части по министерства , агенции и данъчни служби и да смята . кое , колко , къде , как ... и то бързо ... щото да измислят наредби и да дрънкат хората с актове и да правят проверки постоянно е много лесно , а да се създадат условия за оцеляване е нещо друго . те сега да си проличат държавниците . в римската империя някога си е имало такива правила , как да се процедира при голямо природно бедствие в някоя област - земетресение , наводнение , пожар ... нищо невиждано в хилядолетната човешка история ...

и пълна ПРОЗРАЧНОСТ !!!
2
 
5
 
5
преди 1 година
На хората им се Е...а м.а.й.к.а.т.а, а те искат с по още 1 500 лева да ги задължат! За да може после още по-лесно да ги манипулират и да са още по-зависими от мижавите си заплати и тези, които "благоволяват" да им ги дадат! Сега всички си решават проблемите на гърба на дребните хорица - и държавата, и бизнеса, който орева орталъка, че няма кадри за работа! Кадри има, но няма кой да им плаща подобаващо - там е заровено кучето!
1
 
6
 
4
преди 1 година
Гавра с хората.

Още от Бюджет и финанси
Свръхрезерв в банката ще са наличности в активи над задължителните минимални резерви