IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 11 години ББР е предоставила кредити за 5,6 млрд. лв.

Общо за 6500 компании са отпуснати 2,6 млрд. лв. под формата на кредитиране или друг вид финансова подкрепа, съобщават от банката

17:35 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

За последните 11 години Българската банка за развитие (ББР) е предоставила над 5,6 млрд. лв. на 18 500 микро, малки и средни компании.

Средногодишно около 590 малки и средни компании са били подкрепяни от държавната банка, съобщават от финансовата институция.

От информацията става ясно още, че общо за 6500 компании са отпуснати 2,6 млрд. лв. под формата на кредитиране или друг вид финансова подкрепа.

Други над 12 хил. компании са получили гаранции по кредити на стойност над 3 млрд. лв.

За периода от 2009 г. до началото на COVID кризата през 2020 г. ББР е реализирала ежегодна печалба, като общата сума за целия период е 229 млн. лв. след облагане с данъци. Според съобщението от ББР близо 30% от печалбата вече е върната обратно в бюджета под формата на дивидент.

През периода 2009-2019 капиталът на ББР не е увеличаван, като банката изцяло е самофинансирала дейността си – от собствен капитал (752 млн. лева към 31.03.2020 г.) и  от привлечените кредитни линии от чуждестранни финансови институции, уточняват още от кредитната институция.  

Към края на май одобрените кредити за физически лица, пострадали от COVID-19, са общо 48 865 на обща стойност 230,18 млн. лв. По програмата за подпомагане на бизнеса ББР е потвърдила 1729 кредита за над 254,5 млн. лв. Така общо по двете програми одобрените средства са 484,858 млн. лв., или 69,27% от предоставения от държавата ресурс.

Увеличеният от държавата капитал със 700 млн. лв. е с цел поемане на гаранции към търговските банки, които финансират пострадалите от COVID кризата български лица и фирми. По тези гаранции ББР очаква загуби, считано от 2020 г., когато програмите стартират. Съгласно Международните стандарти за финансова отчетност първите загуби бяха отчетени през 2020 г., което е причина банката да излезе на загуба за пръв път от 12 години.

Максималният размер на очакваните загуби е равен на внесения от държавата чрез увеличение капитал. Това е причината този капитал да не може да се използва за друг вид кредитна дейност извън гаранционните програми за подкрепа на пострадалите от пандемията, обясняват от банката.

От банката уточняват, че ББР е търговско дружество, което се самоиздържа от дейността си, не работи със средства от държавния бюджет и не е бюджетно предприятие. За разлика от повечето национални банки за развитие, ББР не ползва пълна държавна гаранция (вкл. гаранция по пасива си). В прессъобщението се подчертава още ролята на банката за справянето с Covid кризата, както и че е одитирана от големи и независими компании.

ББР е системно значима банкова институция и е наблюдавана съгласно най-високите стандарти за одитиране от два независими одитора. ББР е поднадзорно лице на Българската народна банка, която упражнява надзора си както чрез инспекции на място, така и дистанционно. Докладите от проверките не са публични. Международните кредитори на ББР също извършват свои редовни самостоятелни прегледи на състоянието на банката.

Скандалът в ББР се разрасна почти веднага след като служебното правителство встъпи в длъжност и обяви, че във финансовата институция започва цялостна ревизия, която да установи как и при какви условия се разходват държавни средства. 

След няколко опита на новия икономически министър да разбере какво се случва в банката и пълна смяна на одитния комитет на институцията, вчера се стигна и до отстраняване на членове на надзорния съвет - Митко Симеонов и Велина Бурска с бяха освободени заради отказ да се срещнат с Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още