IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 2020 г. в хазната на София има 16 млн. лв. по-малко приходи

Изминалата година бе много трудна и за градския транспорт - 48 млн. лв. са загубите, призна столичният кмет Йорданка Фандъкова

10:29 | 07.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

С 16 млн. по-малко приходи са постъпили в столичната хазна в сравнение с 2019 г. Това каза кметът на града Йорданка Фандъкова в ефира на bTV. Тя обясни, че причината е в събираемостта на неданъчните приходи - таксите за детски градини, заради това че  месеци наред децата не ги посещаваха, както и таксите за тротоарно право, които драстично са спаднали.

Фандъкова увери, че до края на седмицата ще бъде готов проектът за бюджет на София за 2021 г. На въпрос дали и тази година ще има актуализация на разчетите, кметът поясни, че това зависи от развитието на пандемията и икономическата криза. „Правим всичко, за да подкрепим малкия и средния бизнес поне дотолкова, доколкото са възможностите на общината. Една от мерките е освобождаването и намаляването на наеми, за да можем да подкрепим тези хора“, добави Фандъкова. 

Тя увери още, че внимателно се следи броят на хоспитализираните с COVID-19 и изрази надежда връщането на най-малките ученици и децата в яслите и градините да не активира увеличаване на случаите на коронавирус. „След въвеждането на мерките до този момента намаляха двойно, освободиха се интензивни нива. Важно е да не се успокояваме от това. Затова на заседание на Общинския щаб обърнах внимание на това, че контролът по спазване на мерките трябва да продължи и в същото време да се подготвим за ваксинирането особено на хората в домовете за възрастни. Формирахме четири мобилни екипа, които да отидат на място и да може всеки, който има желание, да се ваксинира. Имаме готовност за още четири“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя коментира и проблемите в столичния градски транспорт. „2020 г. бе много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите – това на практика е една четвърт от приходите за миналата година“, каза столичният кмет.

Тя призова хората да се погрижат предварително за това да се сдобият с билети и да заредят картите си. Фандъкова припомни, че са открити и нови пунктове – всички пощи продават билети, както и около 200 магазина. „Не може да има безплатен транспорт“, категорична бе тя относно хаоса с дистрибуцията на билети, който се създаде в началото на годината заради премахването на автоматите за продажба на билети в самите превозни средства.

От 1 януари 2021 г. трябваше да заработи електронна система за самотаксуване с абонаментни, дебитни и кредитни карти, а софиянци да могат да си купят билет и през смартфона си, но в последния момент финалът на проекта бе отложен с няколко месеца. Всички 12 хил. устройства от новата система за таксуване вече са монтирани, дори и в третата линия на метрото, но тя ще стартира едва през май в пълен обем, призна Фандъкова и оправда забавянето с пандемията.

Тя добави, че се очаква скоро Центърът за градска мобилност да предложи промени и в наредбите, както и да се разсъждава за тарифната политика. Дали обаче това означава поскъпване на билетите за градски транспорт, не стана ясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още