IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва прием на заявления по новата мярка за инвестиции във винарските изби

Над 16,4 млн. лв. годишно през тази и следващата година са предвидени за преоборудване при производството и бутилирането на вино

20:01 | 17.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

От 17 юни до 27 юни се отваря първият прием по новата мярка „Инвестиции в предприятия" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. (НППЛВС 2019-2023 г.). Бюджетът по мярката за тази и следващата финансова година е над 16,4 млн. лв. годишно, съобщи ДФ „Земеделие“.

Мярката „Инвестиции в предприятия“ има за цел да подобри общите резултати на винарските предприятията, адаптирането им към изискванията на пазара и да повиши тяхната конкурентоспособност.

С инвестициите могат да се изграждат модерни съоръжения за преработка и инфраструктура в избите, като стопаните им могат да кандидатстват за закупуване на машини и оборудване за преработката на грозде, контрол на температурата, бутилиране, етикетиране, опаковане и др.

В програмата са предвидени общо четири мерки – „Популяризиране в трети държави“, „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Инвестиции“ и „Застраховане на продукцията“.

От ДФЗ напомнят, че мерките „Популяризиране в трети държави“ и „Преструктуриране и конверсия на лозя“ вече се прилагат успешно и в рамките на старата програма. Общият бюджет на програмата за петгодишния ѝ период на действие е близо 262 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още