IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкавост и адаптивност – „бизнес уменията на бъдещето“

Представители на академичните среди коментираха темата в предаването „Смарт час“ по Bloomberg TV Bulgaria

14:30 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Детелина Смилкова,&nbsp;вицепрезидентът на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Детелина Смилкова, вицепрезидентът на ВУЗФ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Две от най-ценните умения, които трябва да притежават предприемачите на бъдещето, са гъвкавост и адаптивност. На тези и още ключови компетентности ще бъдат обучавани магистрите по новите програми на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), коментираха представители на университета в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

ВУЗФ стартира нови магистърски програми, които ще изследват чрез метода за обърната класна стая процесите в онлайн търговията, както и бизнес уменията на бъдещето, обясни вицепрезидентът на университета Детелина Смилкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Според нея в образователния процес е необходимо да има сътрудничество, взаимодействие, партньорство, интердисциплинарност, креативност и гъвкавост. Смилкова смята, че у дома студентите трябва да заложат на четенето, а в университета – на участието в уъркшопове и решаването на казуси съвместно с доказани специалисти от бизнеса.

„Хората няма как да бъдат подготвени за бъдещето, ако в образователната система не се променят техните умения и компетенции. Доброто образование е предпоставка за заздравяването на икономиката“, смята Смилкова.

За Ирена Петрова, проджект мениджър на магистърска програма „Бизнес умения на бъдещето“, е редно подобни ценности да бъдат вкарани още в началните етапи на образованието. „Но винаги е по-добре късно да придобиеш подобни умения, отколкото никога“, допълни Петрова.

Смисълът на двете нови магистратури на ВУЗФ е да има колаборация между бизнеса и образованието, включваща водещи компании в съответните индустрии, коментира за „Смарт час“ проджект мениджърът на програма „Е-търговия и екосистема на логистичните и доставени процеси“ Веселин Боянов.

„Образованието винаги трябва да дава на бизнеса кадрите, от които има нужда. Лошото е, че прекалено често се забавя този процес и се действа, когато вече има дефицит. ВУЗФ е може би единственият университет в България, който има нужната гъвкавост, за да се получи тази колаборация между образованието и бизнеса“, заяви Боянов.

Още за тенденциите и реформите в образованието в България и по света гледайте в „Смарт час“ - всеки понеделник, в 21:00 часа, по Bloomberg TV Bulgaria.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още