IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Сърбия привлича инвестиции?

Правителството подкрепя компании, които разкриват заводи и офиси в страната, твърди Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот

16:46 | 16.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сърбия е на първо място в света по привличане на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) спрямо размера на местната икономика. Като такава тя бе посочена в класация fDi Intelligence, която е част от Financial Times. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Драган Костич, изп. директор на Свободна зона Пирот.

“В Сърбия сме изключително горди за това, че сме на първо място по отношение на зелени инвестиции в класацията, че увеличихме преките чуждестранни инвестиции с 33% от 2017 г. През миналата година отчетохме 3,5 млрд. директни инвестиции в Сърбия. Мисля, че свободните икономически зони в страната също спомагат за това. Ние предоставяме много държавни субсидии на инвеститорите за развитие на компании и разрастване на работните пространства. Имаме специални помощи от общините“, обясни още Драган Костич. 

Първият сектор, от който постъпват най-много инвестиции в страната, е автомобилният, посочи гостът.

"Тази година подписахме споразумение с голяма японска компания, която да влезе в Сърбия. Тютюневата промишленост, текстилната и хранителна индустрия увеличиха производството си. Свободна зона Пирот предлага поле за развитие и на много български компании. 25 от тях, занимаващи се с търговия, оперират там. В Сърбия през 2018 г. бяха инвестирани почти 700 млн. евро от Франция, на второ място от Хонконг с 500 млн. евро, Холандия и Русия също са сериозни инвеститори", подчерта още Костич.

По думите му държавните инвестиции са изключително важни. „Имаме добра програма за увеличение на инвестициите. Правителството подкрепя компании, които разкриват своите заводи и офиси в Сърбия. В това направление разполагаме с 6 програми. Предлагаме данъчни облекчения. Общината предоставя евтина земя за отваряне на офиси. Производството не се облага с митнически данъци и ДДС. Имаме добро сътрудничество с индустриалните зони в България“, изтъкна още Костич.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Сърбия е котва.Икономиката им сочи дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още