Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Красимир Катев: Бюджетът е добре обмислен и сравнително реалистичен

Инфлацията в България през 2022 г. може да достигне 8%, предупреди финансистът

гледано: 1527   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Философията, заложена в новия бюджет, за увеличаване на капиталовите разходи за сметка на рязко намаляване на нелихвените разходи, е правилен микс, но от тук нататък дяволът е в детайлите. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Красимир Катев, финансист и бивш замeстник-министър на финансите. Според него бюджетът е доста добре обмислен, сравнително реалистичен и балансиран.

"Има кратко, макар и закъсняло увеличение на разходите в първите шест месеца на тази година, което е по-скоро свързано с пандемията. Но след това, средносрочно, за 2023 г. и 2024 г. се планира рязко намаляване на текущите нелихвени разходи за сметка на увеличение на капиталовите разходи, за които бе обещано да се харчат прозрачно", обясни гостът. 

Още по темата

Ако това се случи, би трябвало да наблюдаваме доста сериозен и мултиплициращ ефект в ръста на БВП, допълни Катев.

"Капиталовите разходи от 11% през 2021 г. стигат до 13% през 2022 г., а два процента не са малко. Това са почти 1 млрд. лева. След това скачат на 16,4% през 2023 г. и на 17,1% през 2024 г. Тоест, като философия ако се акцентира на капиталови разходи, е правилно, вместо да се харчи за потребление", каза гостът.

По думите му инфлацията е проблем, който обаче не е дългосрочен. "Базовият ефект е очевиден, а и силният ръст на възстановяването също е фактор. По-голяма тежест имат нарушенията във веригите за доставки и естествено резкият скок в цената на енергоносителите. Но всички тези фактори имат по-скоро временен характер“, уточни финансистът.

Прогнозата на Катев за инфлацията в България през 2022 г. е, че тя може да стигне и 8%, но изрази надежда, че тя ще се забави до 3,5-4% към края на годината.

Вижте целия коментар във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Бюджета на България в момента е правен само с една едничка цел и това трябва да бъде ясно казано на висок тон : Целта е да обслужва плана по приемане на еврото в България и съответно да се "набута" държавата в Еврозоната ,защото един от основните критерий -конвергентност /сближаване на заплати,стандарт /е твърде далеч от реалността в икономиката ни .Затова според плана ,който е налице и е разписан ,управляващите наливат в бюджетната сфера до откат като целта е изкуствено да повлекат и частната сфера с помпене на доходи ,за да могат за кратки срокове да изпълнят тези критерии .Въпроса е че има и корупция и още доста неща ,като висока инфлация и плана им може и да уцели гредата .Този бюджет обслужва само политически интереси но не и интересите на обществото и това ще се види съвсем скоро

Още от Bloomberg TV
Николай Кискинов: Подпомагането на индустрията едва ли ще свали цените