IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На какви цени ще се търгува петролът при втора вълна на пандемията?

Стабилността на ценовите равнища е свързана със страха на повечето пазарни участници да влязат в търговията в момента, посочи анализаторът Николай Шуманов

15:55 | 24.08.20 г. 3
На какви цени ще се търгува петролът при втора вълна на пандемията?

Той информира, че от страна на ОПЕК+, както и у повечето мениджъри на хедж фондове, присъстват подобни съмнения за втора вълна през зимния сезон. „Тя ще се отрази на бързото възстановяване на предпаднемичните ценови равнища“, очаква финансовият анализатор.

По думите на Николай Шуманов тази стабилност на ценовите равнища е свързана със страха на повечето пазарни участници да влязат в търговията с петрол в момента.

„Всички мислят, че точно сега е моментът, когато петролът е на справедлива цена. Като се вземе предвид производството и потреблението на някои страни, и тяхната политика около сектора, като например намерението на САЩ да започнат нова търговска война, то това няма как да не отблъсне повечето участниците от търговията с черно злато“, смята експертът.

Той изказа съмнения относно сплотеността на страните от ОПЕК и добави, че „при тях никога не се знае кога може да започне нова ценова война“.

Към този момент от 95 до 97% от заявените задължения се изпълняват от страните, като изключение правят Ирак и Нигерия, върху които според Николай Шуманов ще им бъде оказан натиск.

Двумесечната ценова война между Русия и Саудитска Арабия беше добър урок за страните от ОПЕК. Но те главно се притесниха от бюджетните си дефицити, тъй като най-вече страните от Арабския полуостров са изцяло зависими от добива на петрол и диверсификацията на икономиките им е труден процес за тях“, посочи анаализаторът.

Николай Шуманов спомена и за отказа от страна на Saudi Aramco да построи нефтопреработвални съоръжения в Китай на стойност 10 млрд. долара.

„Над 75% от петрола, който щеше да се преработва в китайските съоръжения, щеше да бъде внесен от Саудитска Арабия. Ако инвестицията беше реализиране, това щеше да сплоти партньорските взаимоотношения между двете държави“, коментира той.

Николай Шуманов поясни, че „политиката на ОПЕК ще се запази, но ще има вариации според нивата на потребление на петролни продукти“. Той е на мнение, че текущите ценови нива са максималните, но ако има разхлабване на мерките и мобилността се повиши, цените могат да достигнат нивата си преди кризата – между 50 и 60 долара за барел“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Мисля че може и да чукне около минус $1 или минус $2 за барел. Т.е. продавачите да ти плащат за да ги отървеш от мъките по натрупаните непродаваеми количества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
За щатските избори през ноември.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
за кога е насрочена втората вълна ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още