IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нискотарифните авиокомпании – сред причините за фалита на Thomas Cook

Вероятно загубите за българските хотели ще бъдат отписани като несъбираеми вземания, каза Румен Драганов

11:54 | 24.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сред причините за фалита на Thomas Cook са дигиталната трансформация, навлизането на нискотарифните авиокомпании и приложения като Airbnb. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Туроператорите обикновено фалират, когато не могат да си запълнят местата в самолетите. Британската компания изостана от темпото на времето, посочи експертът. 

2345 е броят на британците, които трябва да бъдат превозени обратно във Великобритания от България, посочи Драганов. 

"В момента сме в ситуация на безпрецедентна кампания, която организира Гражданската въздухоплавателна администрация на Англия. Тя поддържа гаранционен фонд съгласно английското законодателство чрез Асоциацията на лицензираните туроператори. Гаранционният фонд е изцяло с парите на Thomas Cook и няма да бъдат похарчени пари от държавата или други туроператори".

"Има голяма вероятност 36 млн. евро, на колкото се изчисляват загубите за хотелите по българското Черноморие, да бъдат отписани като несъбираеми вземания след съдебното решение, което ще прекрати дружеството и ще го обяви във фалит", допълни гостът.

"Ролята на Министерството на туризма е да информира. Целта е да се запази спокойствие по отношение на английските туристи, те да бъдат обслужени в хотелите и да не бъдат връщани". Загубите ще нараснат, прогнозира експертът.

Видео с целия разговор може да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахахаха, винаги причината е външна, нали ... и изобщо никога не е в некомпетентния мениджмънт! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още