Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Транспортният министър иска спиране на процедурата за концесия на Летище София*

Според Христо Алексиев обявената процедура не защитава достатъчно добре публичния интерес

Транспортният министър иска спиране на процедурата за концесия на Летище София*

Снимка: Архив БТА

Процедурата за концесия на Летище София трябва да бъде прекратена с решение на Министерския съвет. Това заяви пред журналисти служебният транспортен министър Христо Алексиев.

Той съобщи, че е направил анализ на концесията и ще го предостави на кабинета, от чиито компетенции е вземането на решението. Според Алексиев обявената процедура не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Още днес ще се готвят мотивите към предложението, което трябва да е придружено с финансова обосновка. То може да бъде внесено следващата седмица или по-следващата, стана ясно от думите на министъра.

Още по темата

Алексиев разказа, че за да изготви анализа, се е срещал с експерти и лично се е запознал с условията на концесията. Той уточни, че по принцип това представлява добра форма за стопанисване на публична инфраструктура, но въпросът е да бъде направена по такъв начин, че да защитава държавния интерес. „В случая не мисля, че това е налице. По-скоро публичният интерес не е достатъчно добре защитен“, каза министърът.

Според него концесията със сигурност ще повиши летищните такси, тъй като изискваната от концесионера първоначална такса от 550 млн. лв. ще бъде призната за разход и така таксите ще се увеличат с 20 – 25 млн. лв. годишно. Това ще доведе до отлив на трафик през България и летището, добави Алексиев.

Той допълни, че по настояване на президента Румен Радев в анализа е отчетено и как е гарантиран факторът „сигурност“.

Министърът сравни процедурата за концесия на софийското летище с тази за концесията на летище Белград, което е със сходен трафик и капацитет, и където по думите му са подадени над 20 оферти, а за София се очаквали не повече от пет. Според него не е направено достатъчно за популяризиране на процедурата в чужбина с цел държавата да получи повече и по-добри оферти.

Освен това Алексиев обяви, че е против да се решава проблем в железниците, като се създава проблем в авиацията.

Той изрази опасения и за икономическия баланс на концесията предвид намерението тя да бъде за срок от 35 години, при срок от 25 години за Белград. „Колкото е по-дълъг срокът на концесията, толкова е по-вероятно операторът да генерира свръхпечалба“, заяви транспортният министър.

Според него няма яснота по отношение на инвестициите и развитието на Летище София. Той посочи, че според критериите за оценка на офертите най-голяма тежест има еднократното концесионно възнаграждение – 55%, следват „развитие на летището“ с 25%, инвестиции с 15% и сигурност с 5%.

„Държавата иска да получи едни къси пари и не се интересува от развитието на аеропорта“, коментира министърът.

Той смята, че трябва да се избере международен консултант, който да проучи развитието, очаквания трафик, капацитета на летището и необходимите инвестиции. „На тази база да се актуализира генералният план и когато има ясна визия, да се прецени дали летището ще бъде дадено на концесия при по-ясни параметри“, каза той.

„Не може визията на държавата за стратегическата инфраструктура да се прави от концесионера“, каза министърът по повод генералния план на аеропорта.

Летище София има шанс за регионален хъб, но при тези условия ще ги изгуби, добави Алексиев. Самият той изказа недоволство и от данните за печалбата на държавното дружество.

На въпрос за бъдещето на БДЖ той каза, че ситуацията около изпълнението на графика се подобрява, а облигационерите са склонни да се говори за разсрочване на кредитите на превозвача. 

Припомняме, че концесията на аепопорта бе предложена от правителството на Бойко Борисов с идеята значителна първоначално вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ.

Депутати от БСП обаче подеха кампания срещу концесията.

През януари срокът за подаване на оферти беше удължен до 19 май

Преди близо две седмици директорът на столичното летище Пламен Станчев съобщи, че външни експерти правят анализ за това дали наистина е необходимо навлизането на частен инвеститор и дали изобщо ще има концесия на Летище София. Резултатите от анализа трябва да бъдат обявени до дни.

„Крайното решение е политическо. Но не бива да се спасява БДЖ с парите от концесията на летището. Трябва да се прецени дали аерогарата не може да се развива и със собствени средства”, коментира Станчев.

гледано: 3552   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

*Актуализирано в 13,30 часа

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова
Още по темата: България Летище София

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
31
 
6
преди 3 години
Икономиката процъфтява с близо 24 милиарда кредити и продажба на ДЦК, но парите трябва да се връщат! Днес летището и БДЖ, утре Приморско и Пирин и тъка на татък, докато България стане "Европейска територия", а ние сме на гости у дома си!
1
 
33
 
5
T3 до: michaelis12
преди 3 години
Няма профилна снимка
Китай не е подходящ пример. Ние си нямаме Китайска Комунистическа Партия, която води последователна политика и мисли дългосрочно. Имайки предвид родни политици мисля, че добре избран концесионер ще е в пъти по-добър вариант от държавно управление.
3
 
35
 
4
преди 3 години
ей "капиталисчета", я дайте да видиме тука в Чайна що става с държавни 182 публични летища ..... как ли ги стопанисват тея без концесии и без да ги продават на сулльо и пульо .....

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_airports_in_China
7
 
36
 
3
преди 3 години
Много много лошо решение Ако летище Белград бъде дадено на концесия се превлъща в регионален хъб на Балканите и шансовете летище София да се развива стават много малка Въобще това летище отдавна трабваше да бъде дадено на канцесия и да стане регионален хъб Но с тези политици в България какво може да се очаква?
2
 
38
 
2
T3
преди 3 години
Няма профилна снимка
А и каква е разликата между "развитие на летището" и "инвестиции". Въобще защо трябва да го развиват? Концесионерът трябва да е длъжен да обслужва качествено всички пътници и полети - и да инвестира (в писти, терминал) ако има икономически смисъл. Сигурността трябва да е задължителна, а не да е оценена на 5%.

Още от