IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортният министър иска спиране на процедурата за концесия на Летище София*

Според Христо Алексиев обявената процедура не защитава достатъчно добре публичния интерес

13:05 | 21.03.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Процедурата за концесия на Летище София трябва да бъде прекратена с решение на Министерския съвет. Това заяви пред журналисти служебният транспортен министър Христо Алексиев.

Той съобщи, че е направил анализ на концесията и ще го предостави на кабинета, от чиито компетенции е вземането на решението. Според Алексиев обявената процедура не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Още днес ще се готвят мотивите към предложението, което трябва да е придружено с финансова обосновка. То може да бъде внесено следващата седмица или по-следващата, стана ясно от думите на министъра.

Алексиев разказа, че за да изготви анализа, се е срещал с експерти и лично се е запознал с условията на концесията. Той уточни, че по принцип това представлява добра форма за стопанисване на публична инфраструктура, но въпросът е да бъде направена по такъв начин, че да защитава държавния интерес. „В случая не мисля, че това е налице. По-скоро публичният интерес не е достатъчно добре защитен“, каза министърът.

Според него концесията със сигурност ще повиши летищните такси, тъй като изискваната от концесионера първоначална такса от 550 млн. лв. ще бъде призната за разход и така таксите ще се увеличат с 20 – 25 млн. лв. годишно. Това ще доведе до отлив на трафик през България и летището, добави Алексиев.

Той допълни, че по настояване на президента Румен Радев в анализа е отчетено и как е гарантиран факторът „сигурност“.

Министърът сравни процедурата за концесия на софийското летище с тази за концесията на летище Белград, което е със сходен трафик и капацитет, и където по думите му са подадени над 20 оферти, а за София се очаквали не повече от пет. Според него не е направено достатъчно за популяризиране на процедурата в чужбина с цел държавата да получи повече и по-добри оферти.

Освен това Алексиев обяви, че е против да се решава проблем в железниците, като се създава проблем в авиацията.

Той изрази опасения и за икономическия баланс на концесията предвид намерението тя да бъде за срок от 35 години, при срок от 25 години за Белград. „Колкото е по-дълъг срокът на концесията, толкова е по-вероятно операторът да генерира свръхпечалба“, заяви транспортният министър.

Според него няма яснота по отношение на инвестициите и развитието на Летище София. Той посочи, че според критериите за оценка на офертите най-голяма тежест има еднократното концесионно възнаграждение – 55%, следват „развитие на летището“ с 25%, инвестиции с 15% и сигурност с 5%.

„Държавата иска да получи едни къси пари и не се интересува от развитието на аеропорта“, коментира министърът.

Той смята, че трябва да се избере международен консултант, който да проучи развитието, очаквания трафик, капацитета на летището и необходимите инвестиции. „На тази база да се актуализира генералният план и когато има ясна визия, да се прецени дали летището ще бъде дадено на концесия при по-ясни параметри“, каза той.

„Не може визията на държавата за стратегическата инфраструктура да се прави от концесионера“, каза министърът по повод генералния план на аеропорта.

Летище София има шанс за регионален хъб, но при тези условия ще ги изгуби, добави Алексиев. Самият той изказа недоволство и от данните за печалбата на държавното дружество.

На въпрос за бъдещето на БДЖ той каза, че ситуацията около изпълнението на графика се подобрява, а облигационерите са склонни да се говори за разсрочване на кредитите на превозвача. 

Припомняме, че концесията на аепопорта бе предложена от правителството на Бойко Борисов с идеята значителна първоначално вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ.

Депутати от БСП обаче подеха кампания срещу концесията.

През януари срокът за подаване на оферти беше удължен до 19 май

Преди близо две седмици директорът на столичното летище Пламен Станчев съобщи, че външни експерти правят анализ за това дали наистина е необходимо навлизането на частен инвеститор и дали изобщо ще има концесия на Летище София. Резултатите от анализа трябва да бъдат обявени до дни.

„Крайното решение е политическо. Но не бива да се спасява БДЖ с парите от концесията на летището. Трябва да се прецени дали аерогарата не може да се развива и със собствени средства”, коментира Станчев.

*Актуализирано в 13,30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
Икономиката процъфтява с близо 24 милиарда кредити и продажба на ДЦК, но парите трябва да се връщат! Днес летището и БДЖ, утре Приморско и Пирин и тъка на татък, докато България стане "Европейска територия", а ние сме на гости у дома си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 1
T3
преди 7 години
Китай не е подходящ пример. Ние си нямаме Китайска Комунистическа Партия, която води последователна политика и мисли дългосрочно. Имайки предвид родни политици мисля, че добре избран концесионер ще е в пъти по-добър вариант от държавно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
ей "капиталисчета", я дайте да видиме тука в Чайна що става с държавни 182 публични летища ..... как ли ги стопанисват тея без концесии и без да ги продават на сулльо и пульо .....https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_airports_in_China
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 2
T3
преди 7 години
А и каква е разликата между "развитие на летището" и "инвестиции". Въобще защо трябва да го развиват? Концесионерът трябва да е длъжен да обслужва качествено всички пътници и полети - и да инвестира (в писти, терминал) ако има икономически смисъл. Сигурността трябва да е задължителна, а не да е оценена на 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 2
T3
преди 7 години
Да почероят опит от Мексико. Там 3 публично търгувани компании управляват 25-30 летища. Хем държавата е взела яки кинти (50 годишни концесии ако не се лъжа), хем летищата се развиват: https://***.aeropuertosgap.com.mx/en/, http://***.oma.aero/en/airports/ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още