IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 200 са предложенията по заданието за концепция за Централната баня

Финалният документ ще бъде готов в края на април, след което ще бъде обявена и отворената покана, съобщават от „Софпроект“

11:03 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Екипът на „Софпроект“ е получил близо 200 въпроси, коментари и предложения по заданието за отворена покана за концепция за развитието на северното и източно крило на Централната минерална баня в София, съобщи общинското предприятие. 

Събирането на препоръките започна на 26 март, когато се проведе онлайн представяне на документа, а аудиторията от над 80 човека имаше възможност да задава въпроси и да отправя предложенията си на живо. След това продължи на специално отворения имейл за обратна връзка - open-call@sofproect.com до 12 април, обясниха от „Софпроект“.

На интернет страницата  качен пълният списък с получените въпроси и мнения по техническото задание, придружени с отговори и коментари от екипа на „Софпроект“.

„В най-скоро време ще публикуваме обобщаващ коментар за получените становища и ще обявим кои от тях смятаме, че трябва да намерят място във финалния документ. Ще се постараем да отразим необходимите корекции и допълнения в заданието до края на април, когато планираме да бъде обявена и самата отворена покана. При всички положения ще информираме предварително за конкретния старт“, посочва Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на общинската инициатива „Визия за София“.

„Планираме процесът да се проведе при максимална публичност и прозрачност на участниците, концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите, избрани да продължат във втората фаза ще бъдат представени на обществено обсъждане. Обмисляме промяна в състава на журито, така че да отговорим в максимална степен на получените становища при обсъждането на заданието, както и за да запазим експертното мнозинството в него, обясни Даяна Николова, архитект с ресор "Културно наследство" от екипа на ОП „Софпроект“. - Процедурата остава отворена покана, а не обществена поръчка, за да осигурим възможност за максимално включване при минимално административно усилие и бюрокрация за участниците.“

Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си.

Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалният комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градският хамам.

Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още