Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Веригата бензиностанции Shell се разширява в България с още няколко обекта

Компанията удължава наема на две свои бензиностанции, наема за 10 години три други, функциониращи под бранда Лукойл, и купува терен за бензиностанция

Веригата бензиностанции Shell се разширява в България с още няколко обекта

Снимка: Shell

Веригата бензиностанции Shell удължава с още 10 години наема на две бензиностанции, които и в момента оперират под нейния бранд, и ще наеме за период от 10 години три бензиностанции в три града в страната, които в момента оперират под бранда "Лукойл".

Отделно от всичко това веригата купува имот с предназначение за бензиностанция, газостанция, метанстанция край Пазарджик.

За намеренията става ясно от две отделни решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първото касае наемът на петте бензиностанции, а второто – покупката на терена.

Shell е наемател на бензиностанциите край Ямбол и Несебър и има сключено споразумение за удължаване на наема от април т.г. Двата обекта са собственост на ямболската фирма "Стелла-Аруж" ЕООД.

От дружеството "Европетрол" ЕООД, регистрирано в Бургас, Shell наема бензиностанции край Поморие и Несебър, които работят под бранда "Лукойл", а от дружеството "Европетройл" – бензиностанция край Стара Загора, в близост до с. Маджерито, която също функционира под бранда "Лукойл" към момента.

За сделките КЗК е поискало становище от другите конкурентни вериги на пазара. ОМВ посочва, че разширяването на търговската мрежа на Shell ще доведе до по-добро търговско позициониране на дружеството, а от "Лукойл" подчертават, че веригата ще получи числено преимущество в броя на обектите край Несебър. "Лукойл" губи позициите си в Поморие и остава с бензиностанции в Бургас и Ахелой.

От другите вериги коментират в общи линии, че качеството на услугите и обслужването на клиентите ще се подобри заради появата на международна верига в тези райони, както и че сделката е нормално преливане на активи между търговци.

КЗК подчертава в решението си, че пазарът в България се характеризира с голям брой участници, част от които са вериги бензиностанции с осезаемо пазарно присъствие, а друга част са независими търговци с малки пазарни дялове. Регулаторът приема, че нотифицираната сделка не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответния пазар, особено в резултат на създаване или засилване на господстващо положение.

Що се отнася до покупката на терена край Пазарджик, сделката не попада в обхвата на КЗК и становище на комисията за осъществяването ѝ не е необходимо. Теренът е собственост на местното дружество ЕТ "Универсалстрой – Васил Гаджов".

В края на миналата година веригата Shell купи 4 бензиностанции на "Литекс Комерс", опериращи под бранда Shell, съгласно споразумение между компаниите за дългосрочен наем и рамково споразумение за окончателно прехвърляне на собствеността.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Учудвам се, че още има хора които пълнят там.

Още от България
Ремонтът на тунел „Витиня“ приключва до края на септември