Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити

Средният размер на заемите се увеличи до 9584 лева заради по-високите такси за обучение и по-скъпата издръжка

За осем години над 20 хил. души са взели студентски кредити

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

За осем години - в периода от 2010 г. до 2018 г.  20 499 студенти и докторанти са взели заеми на стойност близо 137 млн. лева. Отпуснатите кредити за заплащане на такси за обучение са 20129, а за издръжка – 320.

Докторантите, сключили договор за кредит по този закон са 87. Общо 555 студенти, граждани на европейски държави и Европейското икономическо пространство, са сключили договори за кредит през периода от 2010 г. до 2018 г. Броят на чуждестранните кредитополучатели представлява 2,71% от общия брой отпуснати кредити по Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

По-рано днес Министерският съвет утвърди до 50 млн. лева гаранциите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Размерът на планираната държавна гаранция е такъв и през последните две години, съобщи правителственият пресцентър. Заемите се отпускат на български граждани, граждани на страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и са само за обучение във висши училища в България.

Още по темата

Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по този закон, което е резултат от няколко фактора –  увеличеният размер на издръжката за обучение за един студент/докторант и съответно по-високият размер на таксите за обучение. За повишаването на кредитите са повлияли измененията в Закона за висшето образование, с които се дава право на висшите училища при определени условия да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“.

От Министерския съвет информират, че през миналата година средният размер на кредита е 9584 лв.

Investor.bg припомня, че максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява всяка година от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите и се включва в Закона за държавния бюджет на България за съответната година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 3 седмици
Страдаме от липса на квалифицирани и образовани кадри, а бъдещите кадрите страдат от липса на средства...типично по български, бих казала.
1
 
5
 
3
преди 4 седмици
Значи дресирането на младите банкови роби върви по план!
0
 
7
 
2
преди 4 седмици
Дано поне да е имало смисъл от тези заеми, които са взели
3
 
7
 
1
преди 4 седмици
тия явно немат акъл, койт има нещо в главата си (ако има останали) Терминал 2 и в държави дрт университета е безплатен как напрайх аз .... ше зиам аз кредит да връщам петорно и да стаам роб та да ми промиат мозъка у УНССето и Нов Сороспийски ааааре нема нужда, стоп благодаря ви .... после щот нема икономика в Колонията работа йок и скок през прозореца как праят Сашевците .....

Още от България
Кадър на деня за 12 юни