Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Н. Коциас: Ако Западът не се промени, отиваме към китайска хегемония

България действа по дестабилизиращ начин, като се преструва на Херкулес без мускули за Северна Македония, коментира бившият гръцки външен министър

Н. Коциас: Ако Западът не се промени, отиваме към китайска хегемония

Никос Коциас. Снимка: архив Министерство на външните работи на Гърция

Западът е подценил възхода на Китай и центърът на тежестта е преминал от Атлантика към Тихия океан, където Европа няма роля. Това предупреждава в ексклузивно интервю за онлайн изданието EurActiv.com бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коциас, един от най-опитните китайски анализатори.

„Вярвам, че пандемията и кризата на американската демокрация са период, в който, ако Западът не се обнови демократично, историята ще го прочете като преход от американска хегемония към най-малко бинарна хегемония между САЩ и Китай и китайска хегемония в дългосрочен план“, коментира Коциас.

Той коментира, че Гърция може да бъде мост между Запада и Изтока, вместо да се поклони на западния натиск да намали своите специални отношения с Китай. „Гърция е критикувана за инвестициите на Cosco в пристанището на Пирея, но Гърция е привлякла 0,2% от китайските инвестиции, докато Германия и Великобритания имат 22% и 21%, т.е. 100 пъти повече“, подчертава той.

„Германците имат 6500 компании в Китай. Това, което големите сили искат, е те да решат кога да имат добри или лоши отношения и по-малките държави да ги последват, т.е. да нямаме роля, да бъдем последователи. Гърция не трябва да прави това“, допълва той.

Поуки от преговорите за Северна Македония

Още по темата
Коциас, шефът на дипломацията в кабинета на Алексис Ципрас, беше архитектът на ключовата сделка за промяна на името на Северна Македония през 2018 г. Това сложи край на дългогодишния спор между балканските съседи.

Гърция и Северна Македония постигнаха сделката, защото успяха да изградят доверие чрез преки контакти, само с ограничено присъствие на медиатори, и това трябва да бъде урок за преговорите между Атина и Анкара, посочва Коциас.

„Присъствието на медиатора в определени моменти, когато той добре познава темата, е необходимо, но не през цялото времетраене на преговорите“, коментира той и допълва, че „изключително благородният и ефективен“ медиатор на ООН Матю Нимиц не е присъствал на две трети от преговорите.

„Посредникът понякога затруднява нещата“, смята той и обяснява, че когато две страни преговарят чрез трета страна, и двете непрекъснато се опитват да убедят медиатора, като по този начин само циментират съответните си позиции. От друга страна, при директни преговори страните са по-конкретни.

Нощ във Виена

Коциас посочва, че нападенията срещу семейството му и отчасти нападенията срещу неговия колега в Северна Македония Никола Димитров са помогнали на двете страни да осъзнаят какво се случва. Както в Гърция, така и в бившата югославска република има много противници на всякакъв вид двустранни споразумения.

„Една вечер във Виена седнахме да поговорим за онези, които ни атакуваха. Разбрахме, че въпросът не е в северните македонци срещу гърците, а в проблема между онези, които не искат решение, и онези, които се опитаха да се придвижат към логиката на доброто решение“, казва той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

1
 
7
 
10
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ей такива специалисти като този докараха Гърция до фалит. Ако беше Германия да им плати заемите, сега всички гърци щяха да минат на маслини и узо. Ако не бяха Вликобритания и Германия да спират турците, до сега Ердоган да им е аннексирал всички острови. Тръгнал да слага Гърция до великите сили.
0
 
5
 
9
male4ko до: mvr0306
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това дори не е - "Казвам ти дъще, сещай се.." а "Право куме та в очи"..
Въпросът е да не се поддават нашите политици на натиск, а да гледат нашият си български интерес, както гърците гледат техният..
0
 
4
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това е изказване на бивш външен министър - демек - казвам ти дъще, сещай се снахо...уж неофициално, но адресата е София.
0
 
8
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Чудих се откъде македонците са се учили на наглост, а то- от сърбите.. чудих се откъде сърбите са се учили на наглост, а то- от гърците..
Господине Коциас, не може Гърция да определя политиката на всички балкански държави, още повече че в сегашният случай гръцкият няционален интерес НЕ съвпада с българският!
Иде ми да му кажа още нещо на 'мазният' господин, ама ще се въздържа..
0
 
6
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
НЕизмит византиец. Остава нашите пишман политици да се поучат от него.
Факт е, че не можем да си защитим НАЦИОНАЛНИТЕ интереси.
Значи имаме един паметник, а РСМ е бъкано с десетки антибългарски .

Още от Централна и Източна Европа
Каква е ролята на България в размразения конфликт Украйна – Русия?