IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Цеков: Бизнесът на Балканите трябва да обедини капацитета си

Авиолинията София-Скопие е важна за свързаността с РСМ, дори в началото да е губеща, посочи съоснователят и председател на борда на директорите на Scalefocus

14:38 | 19.01.22 г.
Пламен Цеков: Бизнесът на Балканите трябва да обедини капацитета си

Бизнесът на Балканите трябва да обедини капацитета си, ако иска да бъде по-добре позициониран на световната сцена. България, Северна Македония, Сърбия – това са малки пазари и трябва свързаност между държавите на Балканите. Това коментира по повод визитата на премиера Кирил Петков в Скопие в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Пламен Цеков, съосновател и председател на борда на директорите на компания Scalefocus.

Той е на мнение, че тя е била много добре организирана. „Личеше си духът на едно ново начало от двете делегации“, смята Цеков, но се надява на още по-добра подкрепа на бизнеса, като се промени инфраструктурата и дигиталната свързаност между България и Северна Македония.

Той обясни, че в момента тече процес в Западните Балкани, Северна Македония, Сърбия, Албания – „Отворени Балкани”, при който държавите отварят законодателствата си, за да могат фирми от една държава да наемат директно служители от друга, без да правят клонове, но потвърди, че България още не се е позиционирала там.

„Черна гора прави много инициативно законодателство по отношение на данъчни политики, инвестиции в стартъп компании, данъчни преференции за международни инвеститори”, даде пример Цеков.

Той се надява, че бизнесът между България и Северна Македония ще използва потенциала си и ще се разшири. Цеков посочи, че макар някои телекоми да предлагат по-добри условия, роумингът продължава да е проблем.

„Заслужава си и е добре за бизнеса да се открие директна авиолиния София-Скопие, първоначално вероятно тя ще бъде губеща и трябва двете държави да я подпомогнат“, смята Цеков и разкри, че в момента до офиса на Scalefocus в Скопие се пътува пет часа.

Той се надява да се преосмисли свързаността между двете държави и напомни, че от съседните ни държави само с Македония нямаме железопътна свързаност.

Цеков сподели, че е получил голяма подкрепа от българската търговска мисия, както и от македонските институции при започване на бизнеса си в Северна Македония. „Компанията ни, която от 2019 година има офис в Скопие, представи мобилно приложение, което ще подпомогне диабетиците, които, измервайки кръвната си захар, ще водят електронен дневник, а данните ще се споделят с лекаря им”, съобщи предимствата на иновативната услуга той.

По думите му Scalefocus се развива много добре в Северна Македония и през миналата година са наети 90 нови служители в Скопие, а плановете са офисът да стигне до 300 души.Той е категоричен, че в бизнеса не се усещат вълненията, които са в политиката. "Не сме усетили антибългарски настроения. Интересът на младите хора е другаде – към работата, в международните проекти”, отбеляза Пламен Цеков.

Той потвърди, че инвестицията на Scalefocus в IT сферата е най-голямата в Северна Македония с вложение малко под 10 милиона евро.

Какво е нивото на кадрите в IT сектора в Северна Македония? Къде куца законодателството на България по отношение на авторски права и трудово-правни взаимоотношения? Трябва ли да се правят данъчни промени?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още