IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рано е да отписваме Лукашенко

За мирното предаване на властта ЕС ще трябва да преговаря и с Русия

13:16 | 19.08.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко, президентът на Беларус, по време на своя реч на митинг за своите привърженици на площад &quot;Независимост&quot; в Минск, Беларус. &nbsp;<em>Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg&nbsp;</em></p>

Александър Лукашенко, президентът на Беларус, по време на своя реч на митинг за своите привърженици на площад "Независимост" в Минск, Беларус.  Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg 

В опита си да върне ситуацията в Беларус под контрол президентът Александър Лукашенко претърпя пълен провал през тази седмица. Той заплаши с възможността за сериозна безработица и политически хаос, ако бъде свален. Ако опозицията дойде на власт, страната ще се разпадне, каза Лукашенко. Но работниците на минска фабрика за оръжия отвърнаха на заплахите му с шумно освиркване и викове „Махай се“ (“Уходи!”).

По този начин те се противопоставиха на тезата ми и илюзията, в която вероятно вярва самият Лукашенко - че обикновените хора застават зад президента, който управлява повече от четвърт век и че само младежите се бунтуват срещу автократа. Резултатите от изборите - уж 80 процента в полза на за Лукашенко - са фарс и не бяха признати от   Европейския съюз, както вече обяви и топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел.

 Въпреки това е твърде рано да отпишем напълно Лукашенко, да обявим победата на демокрацията в Беларус и да изпаднем в еуфория. Би било погрешно да се започнат преговори само с опозицията за възстановяване на страната. 

Защото това би било фатално неразбиране на баланса на силите в региона, което може да доведе до резултати, подобни на тези в Украйна. Действащият президент все още има зад себе си органите за сигурност. Ако ситуацията се влоши, не може да се изключва възможността за  кръвопролития. 

 Да не забравяме и друго: руският президент Владимир Путин бе един от малкото, поздравили Лукашенко за победата му на изборите. Но той също така му обеща всякакъв вид помощ по въпросите на сигурността. Въпреки това поне засега нашествие на руски войски в Минск - за разлика от Крим или района на Донбас - понастоящем в Москва не е на дневен ред.

Но вероятно шефът на Кремъл ще реагира много чувствително, ако ЕС открито участва във вътрешния конфликт в Беларус или дори заплаши някоя от страните в конфликта. Беларус и Русия формално са съюзнически държави и имат договор за колективна сигурност.

Москва има съществени проблеми по отношение на сигурността на най-близкия си съсед. Затова на дневен ред са може би трудни преговори за мирно предаване на властта, в които активно следва да участва и Русия.

Това, разбира се, не означава, че Москва трябва да избере следващия президент в Беларус. Това решение не трябва да се взима нито в Москва, нито в Брюксел, а само и единствено в Беларус. Но едно споразумение за гаранции за всички страни е необходимо, за да се справи страната с предстоящите катаклизми, без да се провокира поредното счупване на европейската архитектура на сигурността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Точно така е. В случая с Беларус ще има кръв и то сериозно, ако Западът реши да кара по процедурата НАТО и после ЕС :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
За разлика от протестите в България, които продължават вече 42 дни, ЕК-то ВЕДНАГА реагира на събитията в Беларус и не смята, че не е радно да се намесва в работата на други държави, с какъвто аргумент се оправдават за нас.Фък ди ИЮ, каза Виктория Нюланд, когато раздаваше понички на бунтовниците в Киев през 2013 г. и се хвалеше, че ФАЩ са дали 5 милиарда долара, за да дестабилизират положението в Украйна. В играта с корупционна дейност се занимаваше и синът на Джо Байдън.Stonewall Jackson казва: Когато краварите дестабилизират чужди правителства, организират преврати и нежни революции" - това е демократизиране. Когато Русия има активна политика, това е хибридна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ти па, почна да лъжеш и с историята.... нали знаеш че това лесно може да се провери, тро.лче! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
изобщо не го отписваме... ние вече 30 години се борим да отхвърлим руското робство и все без успех, та тия за две седмици ли да успеят.... абсурд ... оптимисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Стуенчоууу, мама,проверими факти.Трудно е да риташ срещу ръжен.Олачи се зад Халите или на Козяк да ти плащат вредни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Рано е, разбира се. Три пъти руснаците оставят Беларус и Украйна, които тогава са били части от Русия, да правят каквото си и искат, и трите пъти е трябвало да гонят неканени гости. Първо Наполеон, а после и германците (два пъти). Мисля случката с Украйна говори ясно какво ще направят руснаците с Беларус. Оставка на Лукашенко след като Беларус стане ефективно част от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Гнyсен си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
упс, главорези (украински предимно, но и наемници от цял свят, как е обичайно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Чакат се още 99, да може да каже белият и пухкав Запад:признаваме за президент всеки, който дигне ръце и поглед към небето и каже >Аз съм!И ще потекат реки от лаворези, кинти и кръв!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още