Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Съветът на Европа ще съди Турция заради бизнесмена Осман Кавала

Страната е силно критикувана от традиционните си западни съюзници, че държи Кавала като политически затворник

Съветът на Европа ще съди Турция заради бизнесмена Осман Кавала

Снимка: Bloomberg L.P.

Съветът на Европа е информирал официално Турция за своето намерение да отнесе случая с турския правозащитник и филантроп Осман Кавала към Европейския съд по правата на човека. Той ще трябва да се произнесе дали страната е нарушила задължението си да изпълни съдебно решение съгласно предвижданията на чл. 46.4 от Европейската конвенция за правата на човека, съобщи Съветът на Европа в прессъобщение.

Турция е силно критикувана от традиционните си западни съюзници, че е задържала Кавала като политически затворник. През миналата седмица турски съд нареди 64-годишният мъж да остане в затвора, където вече прекара повече от четири години, припомня Bloomberg.

Още по темата

В момента той е подсъдим по обвинения в заговор за сваляне на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган при неуспешния опит за преврат през 2016 г. Кавала отрича да е участвал в опитите за пуч.

Европейският съд заключи по-рано, че турското правителство трябва да предприеме всички необходими мерки, за да сложи край на задържането на Кавала и да осигури незабавното му освобождаване. Съдебното решение стана окончателно през май 2020 г., когато случаят е бил прехвърлен към Комитета на министрите на Съвета на Европа за проследяване на изпълнението на съдебното решение. Комитетът смята, че продължаващото задържане на Осман Кавала представлява отказ от изпълнение на съдебно решение.

Съветът напомни на Турция за нейното задължение да спазва предишното решение на Европейския съд, призоваващо за освобождаването на Кавала съгласно Европейската конвенция за правата на човека, и прикани Анкара да представи своето становище по въпроса до 19 януари.

Съветът на Европа е организация на европейски държави със седалище в Страсбург, Франция, която се стреми да защитава демокрацията и правата на човека и да насърчава европейското единство.

Преди официалното уведомление Турция призова късно в четвъртък съвета да зачита нейните съдебни процедури и да избягва предприемането на стъпки, които биха представлявали „намеса в съдебната система за независимост“, стана ясно от изявление на външното министерство в Анкара.

„Всеки, и преди всичко Комитетът на министрите на Съвета на Европа, трябва да уважава и да има доверие в съдебните производства, водени от независими и безпристрастни съдилища“, се казва в изявлението. „Трябва да се спре този пристрастен и селективен подход и да се разгледа изпълнението на решенията на ЕСПЧ по безпристрастен начин по отношение на всички държави членки“, пише в становището на властите в Анкара.

Отношенията на Турция с някои от нейните съюзници на Запад стигнаха до ръба на колапса през октомври, когато Ердоган заплаши с експулсиране посланици от 10 държави, включително САЩ и Германия, след като те поискаха освобождаването на филантропа.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Фабриките в Централна Европа предават нататък експлозията на разходите