IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ смятат, че Иран може да е задържал малък петролен танкер в Ормузкия проток

Корабът е навлязъл в ирански води и е изключил тракера си преди два дни, което е станало причина за подозренията на Вашингтон

21:30 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ подозират, че Иран е задържал в Ормузкия проток малък петролен танкер от Обединените арабски емирства.

Корабът е навлязъл в ирански води и е изключил тракера си преди два дни, което е станало причина за подозренията на САЩ, изразени днес от американски служител в сферата на отбраната. 

Иран засега не е коментирал какво се е случило с плаващия под панамски флаг танкер късно в събота вечерта.

Представител на ОАЕ заяви, че плавателният съд не е изпращал сигнал за помощ.

Наскоро петролни танкери станаха мишени в района на Персийския залив на фона на напрежението между САЩ и Иран във връзка с кризата около иранското ядрено споразумение.

Иран наскоро обяви, че превишава наложения с ядрената сделка от 2015 г. лимит на запасите си от обогатен уран. Целта на Техеран е да подложи Европа на натиск, за да може европейските държави да предложат на Иран по-добри условия и да му позволят да продава в чужбина суров петрол.

Като част от напрежението между Вашингтон и Техеран Съединените щати изпратиха допълнителни войници, бомбардировачи Б-52 и изтребители в Близкия изток. Опасенията, че ще се стигне до въоръжен конфликт, се засилиха след мистериозните атаки срещу петролни танкери в Персийския залив и свалянето на американски разузнавателен дрон от Иран.

Петролният танкер, за който САЩ подозират, че е задържан от Иран, е дълъг 58 метра и прави редовни курсове от Дубай и Шарджа, на западното крайбрежие на ОАЕ, до Фуджайра на източния бряг на ОАЕ, отбелязва Асошиейтед прес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още