IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трите неща, които правителствата трябва да направят преди да отворят икономиките

Mного от най-добрите уроци за това как трябва да се справим с пандемията са дошли от Азия, твърди здравен експерт

20:59 | 05.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Wroblewski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Правителствата трябва да приложат три неща, за да прекъснат „веригите на предаване“ на Covid-19 преди да отворят икономиките си, твърди световен здравен експерт и лекар, цитиран от CNBC.

Питър Дробак, директор на Skoll Centre for Social Entrepreneurship към Оксфордския университет, предупреди, че облекчаването на мерките без предприемането на определени действия би рискувало нов скок на коронавирусните инфекции.

Дробак, който е бил асистент в Harvard Medical School и е съосновател на University of Global Health Equity в Руанда, предлага три стъпки, които правителствата могат да предприемат, за да сведат този риск до минимум.

„Начинът за прекъсване (на втория скок) е чрез тестване, проследяване на контактите, а след това чрез изолиране и карантина на онези, които са заразени и изложени на вируса, за да се разбият веригите на разпространение“, коментира той. „Ако нямате тази инфраструктура, поемате наистина значителен риск“.

Според Дробак много от най-добрите уроци за това как трябва да се справим с пандемията са дошли от Азия.

Той посочи Южна Корея като пример за успешно овладяване на епидемията чрез масово тестване, засилено следене на контактите и карантинни мерки. Страната, която бавно отваря икономиката си, има 10804 потвърдени случая на Covid-19 и 254 смъртни случая от вируса до този момент според данни на Johns Hopkins University.

Сингапур също може да бъде наблюдаван като пример за добър отговор на здравната криза, твърди Дробак, макар че посочва, че страната е срещнала проблеми в овладяването на вируса сред мигрантските си общности. Сингапур има 19410 заразени до този момент и 18 жертви по данни на Johns Hopkins.

За сравнение Съединените щати имат над 1,1 млн. случая на заразени с Covid-19 и близо 69 хил. жертви, докато Великобритания обяви  191 832 заразени и над 32 хил. смъртни случая.

„Някои от най-ранните уроци в Европа идват от места като Чехия, Австрия и Норвегия, които имат наистина добър успех в ранното преодоляване на кривата и справяне с най-лошото“, коментира Дробак. „Но това, което наблюдаваме, е малко по-различен подход в много различни страни, който показва, че няма точни правила как точно да се отвори (икономиката)“.

Нуждата от глобална координация

Друго предизвикателство пред справянето с пандемията е липсата на международно сътрудничество, посочва Дробак.

„Национализмът няма да реши този проблем в никоя страна“, твърди той. „Вирусът не знае и не се интересува от нашите граници или политики, така че никой не е защитен от вируса, докато всички ние не сме“.

Въпреки че в началото на кризата не е имало много поводи за радост, напоследък Дробак наблюдава по-добри новини, като видео конференцията, водена от Европейския съюз, в рамките на която световните лидери и международни организации този понеделник набраха 7,4 мрлд. евро за глобални проучвания на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
а през времето на тия упражнения , болните от други болести са на стоппауза , налЕ ?! Или днес други болести не съществуват ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още