IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ осигурява 13 млн. лева по проект за енергийна ефективност за УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов"

Реновирането на сградния фонд на болницата ще се извърши в рамките на една година, посочи проф. Асен Балтов

12:53 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

ЧЕЗ България Инвестмънт ще осигури 6,72 млн. евро (около 13 млн. лева) на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" за реконструкция и модернизация на сградния фонд на болницата с цел подобряване на енергийната ефективност на отделенията.

Проектът предвижда реновиране на основния блок на болничния комплекс, както и на секцията "вътрешни болести", операционния блок и реанимация, административния блок и бившата болнична аптека.

Според зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов проектът се осъществява във връзка с Меморандум, подписан от Министерството на икономиката, като целта е да се подобрят условията както за пациентите, така и за медицинския персонал.

По думите на Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, проектът за енергийна ефективност има за цел да постигне симбиоза между намаляването на разходите за енергия и увеличаване на ефективността на здравните услуги на болницата.

Крал отбеляза, че финансирането в размер на 13 млн. лв от ЧЕЗ покрива на 100% разходите по проекта, който трябва да бъде осъществен в рамките на година.

Изпълнителния директор на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов коментира, че "систематично финансовото състояние на държавните болници в България се подобрява".

Проектът стартира следващия месец като се очаква след неговото завършване болницата да пести по 600 хил. лева от енергийна ефективност на годишна база.

Балтов подчерта, че функционирането на болничните отделения по време на ремонтните дейности няма да бъде засегнато и информира, че има възможност, след завършване на проекта, да се изградят фотоволтаични панели по покривите на комплекса, както и батерии за съхранение на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още