Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ICGB подаде заявление за одобрение на Мрежовия кодекс за интерконектора с Гърция

Документът включва подробна информация относно работата на интерконектора, заявяването на капацитет, както и процедурите за търговия на вторичния пазар

ICGB подаде заявление за одобрение на Мрежовия кодекс за интерконектора с Гърция

Снимка: Ройтерс

Междуправителствената компания „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) е подала заявление за одобрение на Мрежови кодекс за междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), съгласно Окончателното съвместно решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Регулаторния орган за енергия на Гърция от 8 август 2018 г. 

Още по темата

С цитираното решение на дружеството е предоставено освобождаване от изискванията на директивата на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година относно общите правила за вътрешния пазар на природен газ и за отмяна на директива за достъп на трети страни, регулирани тарифи и отделяне по собственост.

Съгласно Окончателното съвместно решение ICGB e задължена не по-късно от дванадесет месеца преди датата на търговска експлоатация да представи за одобрение пред националните енергийни регулатори на България и на Гърция Мрежови кодекс за IGB.

Той трябва да е в съответствие с всички разпоредби на Европейския парламент и на Съвета от 13 юли 2009 година относно условията за достъп до газопреносни мрежи за природен газ и на Европейските мрежови кодекси, които не са в противоречие с Окончателното съвместно решение.

Мрежовият кодекс за IGB трябва да включва най-малко следното: подробни процедури за нормалната работа, включително заявяване на капацитет на входни и изходни точки на IGB за прав и реверсивен поток; всички необходими процедури за търговия на вторичния пазар, които ще са достъпни за всички ползватели; процедури за управление на претоварването и принципа „използваш или губиш“ и процедури за публикуване на данни относно функционалността и наличността на капацитет за всички ползватели  на газопровода.

Investor припомня, че в рамките на изминалата седмица приключи процесът по лицензиране на гръцкия участък от интерконектора Гърция-България.

Гръцкият регулаторен енергиен орган предостави лиценз за независима газопреносна система на междуправителственото дружество, което е изпълнител на проекта. Лицензът се отнася за гръцката част на газопровода и е с давност от 50 години.

С предоставянето на този лиценз ICGB вече притежава всички необходими разрешителни за стартиране на изграждането на междусистемната връзка между България и Гърция.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември